– Många finländare sökte jobb i Sverige för det var dåliga tider då i Finland. De som flyttade till Märsta kom för att hjälpa till inom byggbranschen, och bland annat för att tillverka choklad på fabriken Marabou, säger Anne Kayani, projektledare för finskt förvaltningsområde i kommunen.
Förutom att jobba i byggbranschen och fabriken städade de också på Arlanda och jobbade inom vården.
– De har också hjälpt med hotellstädning och i köket och gjort andra arbetarjobb, berättar Anne Kayani med stolthet.
Bland personerna med finska rötter i kommunen är det 1 207 som är födda i Finland. I hela Sverige finns över 700 000 personer med finska rötter, varav nästan 150 000 är födda i Finland.
– För länge sedan när finländare kom var det förbjudet att prata deras språk i skolan. Nu är det inte så, men många gamla finländare har språket kvar i huvudet.
Sedan Sverige år 2000 anslöt sig till Europarådets konvention om skydd för nationella minoriteter erkänns sverigefinnar som en nationell minoritet tillsammans med judar, romer, samer och tornedalingar. Jiddisch, romani chib, samiska, finska och meänkieli blev då minoritetsspråk.
Tio år senare blev Sigtuna kommun ett finskt förvaltningsområde. Det är en av de kommuner i mellersta Sverige med mest sverigefinnar: cirka 13 procent, enligt minoritet.se.
– Genom att vara ett finsk förvaltningsområde får Sigtuna kommun ett statligt bidrag på 660 000 kronor per år, säger Anne Kayani.
En del av bidraget går till hennes lön, men även till aktiviteter som främjar finska. Pengar har bland annat gått till aktiviteter för finska barn och seniorer inom Svenska kyrkan i Valsta, senioraktiviteter på äldreboende och kulturella evenemang som Märstas finska pensionärer kontinuerligt arrangerar.
Från 2019 reviderades lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk – rättigheterna stärks ytterligare. Alla kommuner är till exempel skyldiga att anta mål och riktlinjer för sitt minoritetsarbete.
Hon berättar att Sigtuna ligger i framkant i det arbetet. Kommunen fick en utmärkelse som 2013 års Sverigefinska kommun.
Idag har Sigtuna en finsk förskoleavdelning, Granen, och en finsk demensavdelning på Arhem äldreboende.
Den 24 februari är Sverigefinnarnas dag.