Sigtuna kommun har nio sportanläggningar med tio sporthallsytor. När coronasmittan kom begränsades antalet personer i hallar och på planer, enligt förvaltningschefen Lars Palmér, kultur- och fritidsförvaltningen. Det blev inga seniormatcher och flera föreningar har ställt om och haft sin verksamhet utomhus. Många föreningar låter även sina deltagare byta om och duscha hemma istället för på anläggningarna.
– Livet pågår inte som vanligt i dessa tider, inte idrottslivet heller så klart. Det är klart att det påverkar föreningars ekonomi att exempelvis inte kunna spela inför publik eller arrangera evenemang, säger Lars Palmér.
Fritidsgårdarna och fältarbetarna är i gång som vanligt – men med corona-anpassad verksamhet. Brobygget, kommunens satsning i samverkan med föreningslivet, planeras vara igång under nästan hela sommarlovet. Det ger fritidsaktiviteter för ungdomar med fokus på idrott.
– Med den kraftiga nedgången i antalet bokade timmar kommer givetvis resultatet för bland annat sporthallarna att få ett annat utfall. Driftkostnaden är högre jämfört med de intäkter som sporthallarna genererar, även i vanliga fall. I det för året och för förvaltningen prognosticerade underskottet, vilket bygger på att effekterna av coronasmittan hänger kvar hela året, bidrar sporthallarna med cirka 300 000 kronor, säger Lars Palmér.