Mariakyrkan i Sigtuna och Pictorkyrkan Odensala kyrka i Märsta är mer populära än den äldre Skånela kyrka. Skånela kyrka är lite undangömd, nära stranden vid sjön Fysingen. Men kyrkan är folkkär bland Skånelaborna, som i alla år ställt upp för att bevara den.
När den på 1950-talet hade ett stort behov av restaurering bad Skånelaborna om hjälp hos allmänheten via tidningar. Riksantikvarien Bengt Thordeman blev intresserad, och han skulle senare beskriva kyrkan som en av de finaste medeltidsbyggnaderna i hela landet.
Därefter fick hela Sverige ställa upp för att rädda den vackra kyrkan i nöd. Bland de hjälpande fanns kungen Gustaf VI Adolf, fyrfaldige olympiska mästaren Henri Saint Cyr och Riksantikvarieämbetet.
Vid restaureringen på 1950-talet återfick kyrkan en del av sin medeltida karaktär. Ovanliga målningar från 1300– 1400-talen tvättades fram.
Kyrkan, som är daterad till 1160-talet och utvidgades på 1300-talet och framåt, är huggen i gråsten men med många sandstensdetaljer. Till exempel är den ovanligt höga triumfbågen gjord av sandsten.
– Den närmaste sandstenen på den tiden kom från Gävle eller Gotland, säger Marianne Holmberg.
Hur byborna hade råd med den långa transporten kan man undra. Svaret är att kyrkbygget skedde på kungligt initiativ.
– Kyrkan byggdes på kunglig mark, eller kunglig utmark. En byggmästare uppkallades till Skånela, efter att denne byggt Lunds domkyrka.
Skånela kyrka är öppen lördagar och söndagar fram till den 9 augusti.