Sigtunas Lucia 25–årsjubilerar

Sigtunas Lucia firar 25 år. Nytt för i år är att de utöver "lussande" också ger en Luciakonsert tillsammans med kören Joyvoice.

Sigtuna lucia 25-årsjubilerar. I år avslutar de sitt tre dagar långa "lussande" med en Luciakonsert i Maria- kyrkan den 15 december klockan 16. Bilden visar Sigtunas Lucia 2018.

Sigtuna lucia 25-årsjubilerar. I år avslutar de sitt tre dagar långa "lussande" med en Luciakonsert i Maria- kyrkan den 15 december klockan 16. Bilden visar Sigtunas Lucia 2018.

Foto: Jörgen Wallén

Sigtuna kommun2019-12-09 07:00

– 13:e till 15:e december har vi ett fullspäckat schema från morgon till kväll. Vi åker minibuss till ett tjugotal ställen. Företag bokar in oss redan i april och vi sjunger för alla äldreboenden i kommunen, berättar musikläraren och körledaren Anna Petersson som arrangerar luciatåget tillsammans med Kerstin Öberg och Mälarpiraterna.

Luciatåget består av femton högstadietjejer och bjuder på tvåstämmig sång i klassiker som Sankta Lucia, Stilla natt och Nu tändas tusen juleljus.

– Deltagarna får även komma med förslag på sånger. Så vi sjunger också mer moderna låtar som "Halleluja", berättar Anna Petersson. 

Själv var hon med i Sigtunas luciatåg för första gången som 17-åring, 1994. Sedan dess har hon engagerat sig ideellt för att organisera luciatåget.  

– Jag brinner verkligen för detta. Jag tycker ofta att tjejer kommer lite i skymundan när det gäller aktiviteter. Här får de vara i ett sammanhang där de känner sig betydelsefulla. 

Anna Petersson berättar att hon ser en positiv förändring hos dem som deltar. 

– I början är tjejerna blyga, men allteftersom vi sjunger tillsammans och jobbar mot ett gemensamt mål får vi en väldigt fin gemenskap. Sång bidrar med lyckohormoner. 

Nytt för i år är även att Sigtuna Lucia ger en konsert den 15 december i Mariakyrkan.  

– Vi kommer att sjunga tillsammans med 130 sångare från kören Joyvoice som jag är körledare för. Det kommer att bli fantastiskt med den fina akustiken i kyrkan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!