– Det mest överraskande var när barnmorskan var här och talade om mensen, om cancer och bröstscanning, om myter och preventivmedel, säger Huma Asad och lägger till att det är särskilt bra att lära sig de svenska orden.
Det är paus under den nya kursen "Mamma med barn" i Valsta. Ämnet för dagen är "arbetsmarknad" och Huma Asad och de andra deltagarna passar på att sträcka på benen innan de ska få fler tips om hur de kan öka sina chanser att få jobb.
När UNT frågar om det redan nu finns något hon fått praktisk användning för börjar hon skratta högt.
– Jag har börjat röra på mig när jag står och lagar mat, så som hon tipsade om som kom och talade om hälsa och motion, säger Huma Asad och svänger med benen ungefär som i en hambo.
Kursen är ny i Sigtuna och startade i våras. Under tio veckor får kvinnor med utländsk bakgrund möjlighet att lära sig mer i frågor som hälsa och motion, ekonomi och sparande, att söka jobb, kvinnokroppen och sexualitet, våld i nära relationer och ungas kriminalitet. Meningen är att också kvinnor som är hemma med barn ska kunna vara med och i ett hörn av lokalen följer ett par kvinnor med barn föreläsningen.
Genom kursen lär de sig mycket, säger de kvinnor vi möter och tycker att de får träffa intressanta personer. Som till exempel när arbetsmarknadsministern kom eller när de fick besök av socialtjänsten.
– När jag kom till Sverige sa folk att socialtjänsten kunde ta barnen ifrån en. Nu vet jag att de även gör andra saker och även för ungdomar och föräldrar, säger Huma Amad.
Efter föredraget av en personlig coach, som ger tips om hur man kan tänka när man söker jobb, blir det en "runda" där alla får säga vad de tänker.
En kvinna säger att det är intressant att höra coachens erfarenheter av hur arbetsgivare resonerar och att det finns flera "steg" i trappan på väg mot ett jobb. De andra nickar instämmande.
Nasha El gick kursen också i våras, och säger att hon tror att det är en viktig kurs för fler än kvinnorna.
– Jag hoppas att vi får besök av, till exempel Migrationsverket och Försäkringskassan, då kan man ställa frågor och det är lättare att förstå, till exempel regler, säger hon.
Projektet drivs av föreningen Mamma united och finansieras genom medel från Sigtuna kommun, Vi är Valsta och Trygg i Märsta. Ambitionen är att projektet ska fortsätta även nästa år men den exakta finansieringen är inte klar.