– Genom musiken hoppas vi kunna erbjuda nya möjligheter till dialog för att nå förståelse, inkludering och samverkan, säger Anders Corso projektledare för "Musikmöten".
"Musikmöten" som är ett långsiktigt projekt i samarbete mellan Arbetarnas bildningsförbund, ABF och Sigtuna kommun, hade premiär 20 oktober. Konserter med fri entré kommer att hållas varannan söndag året ut på &Art i gamla Valsta simhall.
Först ut på scen i höstens projekt var den tjeckiska sångerskan, musikern och kompositören Beata Bocek.
– Hon bjöd på gitarrspel, dragspel, flöjt och sånger på såväl polska, tjeckiska, engelska och svenska. Vi hade ett 40-tal besökare i olika åldrar och de var väldigt imponerade av hennes mångsidighet, berättar Anders Corso.
Efter konserten höll Anders Corso, som själv är musiker, i en improviserad musikstund.
– En del av eventen är att jag tar med mig instrument och bjuder in lokala musiker till en jam-session efter konserten.
Hur gör ni urvalet av musikerna till "Musikmöten"?
– Vi försöker få hit representanter från olika länder, kulturer och traditioner. Kreativa möten uppstår när olika musiktraditioner möts. Blandad musik tilltalar också en blandad publik.
Den 17 november har de fått till just en sådan blandning när den svenska nyckelharpisten Magnus Holmström spelar tillsammans med syriska Bouzouki-spelaren Samer Eibou.
Resten av höstens musikmöten är redan inplanerade och kommer bland annat att bjuda på spansk folkmusik på gitarr, klassiskt på piano och traditionella Uruguayska trummor.
Den tidigare simhallen där de gamla bassängerna och omklädningsrummen finns bevarade är en annorlunda och spännande miljö för musikmöten. I den tidigare barnbassängen står cafébord utplacerade, herrarnas omklädningsrum används som utställningslokal och i nuläget används damernas omklädningsrum som replokal av ett lokalt storband.
Hur fungerar det att spela musik i en gammal simhall?
– Vi var lite oroliga innan hur det skulle bli med ljudet, men den gamla bassängen med en djupare del har visat sig ha en fantastisk akustik så det är perfekt att ha band som spelar där.
Anders Corso berättar entusiastiskt om sitt engagemang för att driva & Art, en mötesplats där alla är välkomna.
– I den här kommundelen finns det inte så mycket att göra så därför blir det extra viktigt med en verksamhet som denna.
Av egen erfarenhet vet Anders Corso att det är viktigt att ungdomar har någonstans att gå.
– För mig och mina kompisar som var tonåringar i Rotebro på 90-talet och hade en vettig sysselsättning och naturlig plats att vara på gick det bra. Vi var jämt på folkets hus där de anordnade aktiviteter och hade också replokal där. Sedan lade de ner Folkets hus och många ungdomar började med kriminalitet och droger.
Därför tycker han att det är av största vikt att & Art bygger upp en bas för barn och unga.
– Vi ska vara lite som ett "folkets hus". Det ska inte vara så att du måste gå till ett kommersiellt ställe där du behöver betala för mat och dryck för att ta del av kultur, säger Anders Corso engagerat och fortsätter att berätta att de fått uteslutande positiv kritik sedan de öppnade i februari.
– Många kommer in och ger idéer om hur vi kan utveckla lokalerna och verksamheten ännu mer. Vi har redan blivit det ställe som jag haft i min vision: ett kulturhus som är gratis och öppet för alla.