Nytt, miljövänligt utebad lockar många

Det klorfria Midgårdsbadet i Märsta har säkrat upp för en magsjukefri badsäsong – genom att renovera det biologiska reningssystemet.

Midgårdsbadet var det första utebadet i Sverige att använda sig av en biologisk reningsanläggning. Nu har reninganläggningen rustats upp, och badet är renare än Mälarens vatten.

Midgårdsbadet var det första utebadet i Sverige att använda sig av en biologisk reningsanläggning. Nu har reninganläggningen rustats upp, och badet är renare än Mälarens vatten.

Foto: Linnéa Wahlsten

Sigtuna kommun2023-07-28 16:30

Sigtuna kommun har sin alldeles egna konstgjorda sjö. Vattnet, som har högre krav på vattenkvaliteten än Mälarens vatten, renas på biologisk väg – med ett system som nu rustats upp. 

– Det är så häftigt med den här badanläggningen, för vi tillsätter inga kemikalier alls, säger Tapani Röyttä, bad- och simhallschef på Sigtuna kommun. 

undefined
Midgårdsbadet var det första utebadet i Sverige att använda sig av en biologisk reningsanläggning. Nu har reninganläggningen rustats upp, och badet är renare än Mälarens vatten.

Midgårdsbadet har under flera år använt sig av en klorfri reningsmetod. Syftet med renoveringen av systemet är att minska mängden näringsämnen som bakterier i vattnet livnär sig på.

Men det biologiska reningssystemet har ifrågasatts. År 2013 gick det inte riktigt som tänkt, då Midgårdsbadet tvingades stänga ned sitt utebad till följd av misstankar om att magsjukebakterier spridits i vattnet.

– Faktum är att det aldrig hittades några magsjukebakterier i vattnet, säger Tapani Röyttä och fortsätter:

– Problemet var att vi hade sämre koll på processerna. Det fanns en misstanke, så man stängde av allt för att vara på den säkra sidan, men det hittades aldrig några bakterier i vattnet.

undefined
Midgårdsbadet ligger i Märsta, tillhörande Sigtuna kommun. Det nya reningsanläggningen tillåter två tusen personer att bada i poolerna på samma gång.

Utebadets fyra pooler delar vatten. Sprids bakterier i en pool, sprids de i samtliga pooler. 

Hur kan man vara säker på att det inte finns några bakterier i vattnet idag?

– Den stora skillnaden är att vi kan det här nu. Vi vet hur varje del i systemet funkar, och ser noga efter att all står rätt till, säger han.

undefined
I en biologisk reningsanläggning krävs bara två vattenpumpar. I ett badhus med klor behöver man många fler. Jack Fluch visar hur reningssystemet fungerar.

Badet har kapacitet att ta emot två tusen besökare, utan att det ska innebära någon infektionsrisk eller försämring i vattenkvaliteten. 

Den miljösmarta reningen, som varken kräver klortransporter, klorpumpar, eller hantering av kemikalier, används bara på en annan plats i Sverige. Ett flertal kommuner har dock besökt Midgårdsbadet för att se hur den biologiska reningen fungerar, men ändå valt att inte ta efter initiativet. Enligt bad- och simhallschefen beror det på att man är inställd på klor från början.

Hur kommer det sig att inte fler kommuner använder biologisk rening, om det nu är så bra?

– När jag började som chef 2014 var jag definitivt inte övertygad om att det var bra eller fungerade. Utan jag var klor-dränkt, så det tog mig en eller två säsonger att förstå att det här är ju bra, säger Tapani Röyttä.

undefined
Jack Fluch, utebadsansvarig på Midgårdsbadet, tillsammans med Tapani Röyttä, bad- och simhallschef på Sigtuna Kommun.

När vattnet renas på biologisk väg grovfiltreras det för att man ska kunna plocka bort större smuts och ting som samlats på poolernas botten. 

– När det är två tusen personer här blir det mycket smuts. Då gör vi rent våra filter oftare, berättar Jack Fluch som är utebadsansvarig på Midgårdsbadet.

För att näringsämnen inte ska bli kvar i vattnet och göda giftalger och bakterier använder anläggningen sig av speciella vattenväxter som kan fånga upp näringen. Målet är att ha så klart vatten som möjligt, och har man inte det, skickas vattnet tillbaka för att filtreras en gång till. Innan renoveringen, var det enbart en vattenfiltrering som genomfördes innan vattnet skickades upp till poolerna.

undefined
I den biologiska reningsanläggningen ingår ett kalkfilter. Kalkstenarna suger åt sig fosfor som inte hör hemma i vattnet. "Fosfor är någonting som ger näring, och näring vill vi inte ha", säger Jack Fluch.

Soliga dagar då temperaturen stiger över 25 grader är det fullsmockat med folk på Midgårdsbadets utebad. 

– Vi har besökare som kommer hit enbart för att det inte är klor i vattnet. De som vill simma längder, men inte kan gå i simhall på grund av överkänslighet eller allergier. Och visst, de kan simma längder ute i Mälaren, men det är inte samma sak som att simma i en bassäng, säger Tapani Röyttä.

Simhallschefen tycker att Sigtuna kommun är en föregångare inom miljösmart badteknik, och hoppas att fler kommuner kommer att tillämpa samma system.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!