Arlanda IBK är en av de stora idrottsföreningarna i Sigtuna kommun med 300 medlemmar och 15 lag eller träningsgrupper. Klubben har funnits i 32 år. Marianne Isoz Henriksson, ordförande, berättar att deras säsong avslutades i slutspurten, vilket innebar inga matcher, inga träningar, och inga intäkter från föreningens kaféverksamhet.
– Vi håller hus i Ekilla sporthall och fiket är öppet under våra matcher. När alla matcher blev inställda så blir det ju inget fik och inga intäkter. Samtidigt lägre kostnader, för vi behöver ju inte köpa något till fiket.
Även deras stora säsongsavslutning, där hela föreningen med spelare, ledare och föräldrar eller anhöriga samlas, ställdes in.
Några lag har försökt träna vidare, framför allt utomhus.
– Vi har några som tränar inomhus, men med tydliga restriktioner om att inga med sjukdomssymptom får delta. Alla kommer ombytta då omklädningsrummen är avstängda, och med egen vattenflaska. Det finns publik på läktaren under träning. Föräldrarna i ett lag har startat en promenadgrupp under lagets träning, säger Marianne Isoz Henriksson.
De flesta lag i föreningen avslutade sin säsong i mars, vilket innebär lägre lokalt aktivitetsstöd, LOK-stödsintäkter, enligt henne.
– Just nu har vi bara intäkter i form av lokalt aktivitetsstöd för de fåtal lag som tränar. Normalt sett har vi kontakt med våra sponsorer inför den kommande säsongen, men i dagsläget ser det mörkt ut. Det är stor risk för att sponsorintäkterna blir lika med noll.
Men hon ser också på det positiva.
– Många spelare tränar fotboll och den är ju igång, så de får aktivitet och rörelse ändå. Vi ser fram emot omstarten i höst och hoppas på att den blir av som planerat.
Träningarna drar igång i mitten av augusti för de äldre lagen och i slutet på september för de yngre. Seriespelet drar igång i början av oktober.
– När det gäller intäkter så kommer vi behöva ta hjälp av våra lag, till exempel genom att de säljer Newbody-produkter (Newbody har erbjudit krispaket till sportföreningar, red:s anmärkning), salamikorvar eller något annat som leder till intäkter för föreningen.
Skånela IF, kommunens rikaste sportförening, har fem miljoner kronor i omsättning, med 125 sponsorer. I år tappar de bara en sponsor, enligt Robert Zetterquist.