Kommunen har tagit emot 657 flyktingar: "Konsekvenser"

Sigtuna kommun har redan tagit emot fler personer än vad man gjorde under flyktingskrisen 2015. Men nu vill Migrationsverket ändra på den saken. Kommunalrådet Olov Holst (M) menar att om kommunen får ta ett lika stort ansvar som under 2015 så kan det leda till konsekvenser.

Olov Holst (M) är kommunalråd i Sigtuna kommun.

Olov Holst (M) är kommunalråd i Sigtuna kommun.

Foto: Arkiv/Jeanina Santiago

Sigtuna kommun2022-04-16 11:30

Efter att krig brutit ut i Ukraina har flyktingar flytt till olika delar av världen. Däribland Sverige. Regeringen gav därför myndigheten Migrationsverket i uppdrag att ta fram en modell som skapar en så jämn fördelning som möjligt mellan landets kommuner av boenden för skyddsbehövande enligt massflyktsdirektivet.

EU har beslutat att aktivera massflyktsdirektivet, vilket innebär att personer från Ukraina ska erbjudas tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd inom EU.

Modellen presenterades nu i veckan och är baserad på scenariot att det kommer 76 000 personer till Sverige sammanlagt mellan januari till juni. Tanken är enligt regeringen att de kommuner som tagit stort ansvar under flyktingvågen 2015 ska ta ett mindre.

Enligt Migrationsverket siffror var det under 2015 totalt 653 personer boende i Sigtuna enligt Migrationsverkets mottagningssystem, femte flest i Stockholms län. Året därpå var det 529 personer, alltså tredje flest personer i Stockholms län.

Enligt Migrationsverkets förslag så ska Sigtuna kommun utifrån det tänkta scenariot ta emot 263 personer, alltså fjärde störst ansvar i länet. Men kommunen har fram till 12 april i år 657 skyddsbehövande ukrainare med beviljade uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet.

– I Sigtuna har vi fått hjälp med kommunen genom ankomstboenden och evakueringsboenden. Siffran 657 är delvis bara för transit. Siffran 263 personer är det antalet personer som är tänkt att bo i Sigtuna under en längre tid. Men det kan vara fler som kommer att bo i Sigtuna i exempelvis ankomstboenden. Men det är bara tänkt att bo i Sigtuna under en kort tid, Magnus Unnestig, avdelningschef på Migrationsverket.

Nu ska länsstyrelsen förhandla med Migrationsverket om hur fördelningen ska se ut, vilket ska bli klart 29 april.

undefined
Sigtuna kommunhus.

"Det är positivt att ansvaret nu sprids på samtliga kommuner i Stockholmsregionen och inte bara på några få. Sigtuna har fått en tilldelning på 263 flyktingar av Migrationsverket. Men vi har redan idag långt fler boende i kommunen", skriver Sigtuna kommuns kommunalråd Olov Holst (M), i ett mejl.  

Han berättar att han anser att 394 av 657 flyktingar nu måste flytta till någon annan kommun i regionen för att Migrationsverkets ansvarsfördelning ska hålla. 

"Annars är vi igen i ett läge där Sigtuna kommun tar ett betydligt större ansvar än de flesta andra kommuner i länet och landet. Det håller inte i längden".                            

undefined
Olov Holst (M) är kommunalråd i Sigtuna kommun.

– Jag är glad att vi klarade att ta ansvaret då. Men mottagandet har ju fått långsiktiga konsekvenser. Vi har exempelvis fått problem i socioekonomiskt svaga områden där många som bor är nyanlända, säger Olov Holst.

Han menar att om Sigtuna ska ta ett lika stort ansvar igen, så kan det bli så att kommunen får uppleva samma konsekvenser.

– Får vi jättestora volymer av flyktingar till kommunen, så kommer problemet späs på. Nu hoppas jag att Migrationsverket och regeringens besked om att de kommuner som tagit ett stort ansvar nu ska ta ett mindre ansvar.

– Men om det blir så att regeringen och Migrationsverket anser att vi behöver ta emot många, så kommer vi göra det. Men vi vill kunna ta emot de som kommer. Vi får avvakta Migrationsverkets förslag. Vi utgår från att vi kommer få ett ansvar, men mindre än 2015.

Migrationsverkets förslag

Regeringen uppdrar åt Migrations­verket att åstad­komma en så jämn fördel­ning som möjligt mellan kom­munerna vid anskaff­ning av boenden för personer som beviljats skydd i Sverige enligt mass­flykts­direktivet. Migrationsverket presenterade under onsdagen ett fördelningstal på länsnivå när det gäller skyddssökande från Ukraina, i syfte att säkerställa ett jämnare mottagande över landet.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!