270 hushåll fick försörjningsstöd under april, vilket är en ökning i relation till samma månad 2019 då det var 239 hushåll som fick stöd, enligt Mattias Askerson (M), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden. I mars i år fick 285 hushåll försörjningsstöd, och i februari 253 hushåll.
Kommunen har enligt honom flera hjälpinsatser.
– Vi erbjuder yrkesutbildningar inom komvux, kurser för att få behörighet till högskolan, och Sfi. Nyanlända kan genom etableringslyftet få jobbcoachning med språkstöd, där kommunen samarbetar med bland annat Arbetsförmedlingen. Arbetslösa unga och personer som uppbär försörjningsstöd kan få jobbcoachning eller arbetsträning i form av praktik.
Under tidigare år har ungdomar och arbetslösa kunnat komma ut i arbete med hjälp av kommunens jobbcenter, men det har monterats ned bit för bit sedan 2017. 2019 slogs det ihop med Försörjningsstödsenheten för att bilda enheten Arbete och Försörjning.
– Kommunen övergick då även till att bedriva jobbcoachning i upphandlad regi, vilket innebär att deltagarna kan välja mellan flera aktörer.
Han tror att antalet sökande till försörjningsstöd kommer att öka.
– Arlanda, navet på vår lokala arbetsmarknad, står i princip helt stilla. Vi har redan sett ett stort antal permitteringar och varsel inom resebranschen och inom hotell- och restaurangnäringen, branscher som utgör en väsentlig del av kommunens totala arbetsmarknad.
Som lösning på arbetslösheten vill socialdemokraterna att kommunen återetablerar jobbcentret.
– Jobbcentret är inte bara en pandemilösning. Kommunen kommer att ha hög arbetslöshet inte bara under coronatiden utan även efteråt. Jobbcentret är en bra investering, säger Mia Hämäläinen Persson, S-gruppledare i nämnden.
Fördelen med ett jobbcenter är att all hjälp finns på en och samma plats: den jobbsökande behöver inte söka sig till olika myndigheter, enligt henne. Jobbcenter fokuserar på att kartlägga jobbsökandes behov.
– I dag finns istället privata jobbcoacher som endast säger var man ska söka jobb. Men det räcker inte.
Pandemin påverkar situationen, men även innan coronakrisen har arbetslösheten ökat i kommunen mest i hela Stockholms län, enligt henne. Uppgiften baseras på siffror från Arbetsförmedlingen.
555 personer var nyinskrivna på Arbetsförmedlingen i april.