I en anmälan som kom in till Skolinspektionens Barn- och elevombud den 6 april 2021 uppgav föräldrar att deras barn utsatts för kränkande behandling av andra elever.
Enligt vårdnadshavarna har deras barn berättat för rektorn när kränkningar har skett och har också haft kontakt med lärare. Men enligt föräldrarna har skolan inte agerat i stunden, inte tagit kontakt och inte vidtagit förebyggande åtgärder. Detta ska ha lett till att barnet slutat berätta om allt som händer i skolan. Föräldrarna beskriver att de har läst om skolans trygghetsarbete men att de inte sett någon form av arbete utifrån planen.
Nu har Barn- och elevombudet funnit att skolan har brustit i sina skyldigheter att utreda ärendet tillräckligt och att de inte tillräckligt snabbt anmält till barn- och ungdomsförvaltningen.
Trots beslutet så väljer Barn- och elevombudet att avsluta ärendet då eleven inte går kvar på skolan.
Carmen Blom är biträdande förvaltningschef för barn- och ungdomsförvaltningen i Sigtuna kommun. I ett mejl bekräftar hon att kommunen brustit:
"Vi har däremot gjort förebyggande åtgärder under en längre tid för att reda ut situationen och tillsatt resurser på skolan för detta."
Hon berättar vidare att hon tycker att Sigtuna kommun har en bra handlingsplan. Men nu menar hon att kommunen behöver säkerställa att den följs.
Men det är inte första gången som föräldrar inte får gehör för sitt barns utsatthet. För några veckor sedan utbröt ett slagsmål på S:t Olofs skola. Efter händelsen försökte mamman till en elev, som ska ha blivit misshandlad, få kontakt med skolan. Men svaret dröjde i tre veckor.
Även i december 2020 fick Skolinspektionen in en anmälan om att en elev på S:t Olofs skola slutat gå till skolan efter att ha mobbats. Enligt anmälan har föräldern påtalat barnets utsatthet utan att få gehör eller hjälp.
Skolorna i Sigtuna kommun har en rutin för hur lärarna ska ingripa.
– Det finns inga specifika bestämmelser i skollagen när en polis ska tillkallas och skolan har inte skyldighet att göra en anmälan till polisen. Men generellt finns det en informationsplikt, där skolan ska ha löpande kontakt med elevens föräldrar, sa Gabriela Galvez, som är utredare på barn- och ungdomsförvaltningen i Sigtuna kommun i en tidigare artikel.