De söker brudpar till medeltida bröllop

Margaretha Lodestad och Marwan Alkhadra gifte sig på medeltida vis. Nu vill de ge andra chansen att vigas bland riddare och gycklare.

Margaretha Lodestad och Marwan Alkhadra gifte sig på medeltida vis. Nu arrangerar de själva medeltidsdagar med bröllop.

Margaretha Lodestad och Marwan Alkhadra gifte sig på medeltida vis. Nu arrangerar de själva medeltidsdagar med bröllop.

Foto: Privat

Sigtuna kommun2019-12-03 16:00

I flera år har makarna Margarehta Lodestad och Marwan Alkhadra arrangerat medeltidsdagar runt om i Sverige. I maj 2020 blir det medeltidsmarknad på Wenngarns slott i Sigtuna, med riddare, gycklare och hantverkare. Och kanske även bröllop. 

–  Det är väldigt uppskattat för besökarna, som barnfamiljer, att få se hur ett medeltida bröllop går till. Kläderna är annorlunda och man har riddare omkring sig. Det är väldigt pampigt. I ett vanligt bröllop har man kanske inte åtta-tio riddare och hästar som beskyddar en säger Margaretha Lodestad. 

Därför söker de nu brudpar som vill gifta sig under marknaden. Paret kan välja mellan att vara i kapellet eller vid tornerspelet. Där kommer riddare kämpa mot varandra i ett skådespel av ARN-skådespelaren Joakim Nätterqvist som spelas upp under medeltidsdagarna. 

Margaretha Lodestad kan tipsa om bröllopskläder och själva bröllopet kostar inget. Men fotograf, mat och eventuella rum på slottet får brudparet stå för. 

Arrangörerna själva gifte sig under medeltidsdagarna på Visingsö 2008. Oplanerat. Egentligen gifte de sig tidigare under en vikingaträff i skåne, men vigseln blev inte giltig. 

–  När vi kom till Visingsö råkade vi nämna för arrangören att giftermålet inte var giltigt. Samma kväll ringde hon prästen och sa åt honom att viga oss vid tornerspelet dagen efter. Några snodde ihop blomsterkransar åt oss i örtagården och andra hjälpte oss med hästarna. Det blev jättefint, säger Margaretha Lodestad.

Margaretha Lodestad och Marwan Alkhadra på deras bröllopsdag på Visingsö medeltidsdagar.
Margaretha Lodestad och Marwan Alkhadra på deras bröllopsdag på Visingsö medeltidsdagar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!