"De hotas och kontrolleras av familjen"

Sigtuna kommun har tagit fram en konkret handlingsplan mot hedersförtryck. Det finns ingen kartläggning om antalet utsatta, men Pernilla Bergqvist (L), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, har haft samtal med drabbade.

– Ofta handlar det om former av begränsningar, såsom klädval, socialt umgänge, rörelsefrihet, utbildning, säger Pernilla Bergqvist (L).

– Ofta handlar det om former av begränsningar, såsom klädval, socialt umgänge, rörelsefrihet, utbildning, säger Pernilla Bergqvist (L).

Foto: Camilla Pålsson

Sigtuna kommun2020-01-23 13:00

Hedersrelaterat våld och förtryck förekommer i Sigtuna kommun, enligt Pernilla Bergqvist.

– Ofta handlar det om former av begränsningar, såsom klädval, socialt umgänge, rörelsefrihet, utbildning. Saker de har svårt att få bestämma, eller att de kontrolleras och hotas av familjen för att de inte gör som familjen tycker att de ska göra, säger Pernilla Bergqvist.

Den första handlingsplanen blev klar 2018. Men i november 2019 har kommunen skapat en ännu mer konkret och praktisk handledning som i första hand riktar sig till personal samt rektorer inom förskolor och grundskolor. I denna reviderade plan lade man till förebyggande arbetssätt och har även lagt mer fokus på könsstympning. 

Men en kartläggning om hur stort problemet är saknas.

–  Liberalerna har alltid pratat om de här frågorna. Det görs för lite i Sverige. Det har inte funnits många kartläggningar förutom de i Uppsala och Malmö.

I Uppsala gjorde föreningen Tjejers rätt i samhället, Tris, en undersökning. Där har föreningen rapporterat att två tredjedelar av utrikesfödda flickor i årskurs nio inte fick bestämma vem de skulle gifta sig med. I Malmö har man berättat om att 13 procent av eleverna upplever hedersrelaterat våld och förtryck.

–  Vi vet inte exakt hur stort mörkertalet är.

Planer på att göra en anonym enkät på skolor planeras, dock är det oklart när. Hela kommunledningen står bakom detta arbete. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!