Därför backade Skolverket på återkravet

Yrkesförarutbildning i Sigtuna kommun får rätt mot Skolverket och slipper återkrav på 380 000 kronor. "Det blev starka reaktioner."

Yrkesförarutbildningen fick upprättelse.

Yrkesförarutbildningen fick upprättelse.

Foto: Kari Kohvakka

Sigtuna kommun2020-01-08 17:07

Skolverket har i en tidigare granskning gjort bedömningen att Sigtuna kommuns yrkesförarutbildning inte uppfyller kraven för statsbidrag och begärt återbetalning. Nu har det ändrat sig.

– Det var glädjande att de tog till sig informationen vi skickade in och ändrade beslutet. Men samtidigt tråkigt att de gick ut i media så snabbt och signalerade brister på felaktiga grunder, säger Mikael Brant-Lundin, förvaltningschef utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen i Sigtuna kommun.

Det var i oktober som Skolverket gick ut med ett pressmedelande att de hade gjort en granskning av yrkesförarutbildningarna i landet och funnit att många elever inte fick den praktik i utbildningen som de borde fått. Tidningen skrev att Sigtuna kommun vill att Skolverket omprövar sitt beslut om att yrkesutbildningen har brister. 

– Vi har haft det här stadsbidraget sedan 2017 och Skolverket har sedan mottagit signaler om att det inte har fungerat så bra att få ut elever på praktik. I granskningen valde vi att titta på utfallet 2018, säger Andreas Spång, enhetschef på statsbidrag på Skolverket. 

Enligt Skolverket är kravet, för att få statbidrag, att 15 procent av utbildningen består av praktik. 

Av landets totalt 290 kommuner var det 255 av dessa som sökt statsbidrag och fick det. Vid granskningen gjorde Skolverket sedan bedömningen att 240 av dessa kommuner fick underkänt med sin yrkesförarutbildning på grund av för lite praktik. 

– Det blev väldigt starka reaktioner från kommunerna på återbetalningskravet. Med anledning av dessa reaktioner valde Skolverket att se över den juridiska tolkningen. Vi öppnade för en mer generös tolkning där vi inte på förhand måste ha ett fast antal dagar praktik, säger Andreas Spång.

Myndigheten har nu backat på sitt tidigare beslut.

– Skolverket hade gjort en teoretisk bedömning av hur många dagar som eleverna behövde ha praktik, men vi kunde visa genom studieintyg att eleverna läst i en snabbare studietakt och att praktiken därför motsvarade minst 15 procent av utbildningen, säger Mikael Brant-Lundin.

Sigtuna kommuns yrkesförarutbildning bedrivs av Yrkesplugget i Kolsta, där eleverna får lära sig köra lastbil med tungt släp och ta truckkort.  

"Samtliga elever som besvarat Sigtuna kommuns enkät efter slutförd utbildning har uppgett att de fått arbete", skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!