Bötfällda bilister klagar på kommunen

Flera Sigtunabor har fått saftiga parkeringsböter nedanför Sigtuna fritidscenter - trots att det inte finns några skyltar med information om hur man bör parkera.

Här fick de parkeringsböter.

Här fick de parkeringsböter.

Foto: Jeanina Santiago

Sigtuna kommun2019-11-08 07:00

Sigtunaborna fick cirka 2 000 kronor i böter för att de parkerade sina bilar nedanför Sigtuna fritidscenter i två-tre dagar. Däremot slapp en annan bilist böter trots att dennes bil stod parkerad på samma plats i flera veckor. 

–  Hur kommer det sig att vi fick parkeringsböter medan en som parkerat en längre tid inte har fått det? Och när blev det förbjudet att parkera här i över 24 timmar? säger en Sigtunabo.

Alla som fick parkeringsböter bor i området och har parkerat där utan problem i många år. Det som gör de upprörda idag är att det inte alls finns skyltar med parkeringsinformation i området.  Dessutom har en bilist inte fått böter. 

–  Om man ska nu ändra parkeringsreglerna bör det finnas information om det någonstans. Hur ska man annars veta vilka regler som gäller? Var ska man ställa frågorna om det inte finns någon skylt där?

De själva kontaktat stadsbyggnadskontoret, men upplevde att de fick "ett otrevligt bemötande”. 

Mikael Kraus, enhetschef på kommunens trafikdriftsenhet, svarar att på den aktuella platsen tillämpas Trafikförordningens 3 kap.  49 a §

– Den här generella 24-timmarsregeln från trafikförordningen tillämpas av kommuner i hela Sverige. Den regeln säger att fordon får parkera högst 24 timmar i följd på vardagar, utom vardag före söndag och helgdag. På den aktuella platsen är det alltså mer förmånligt för bilister att vi tillämpar den generella 24-timmarsregeln än att skylta upp och föreskriva en 24-timmarsbegränsning som då skulle gälla alla dagar i veckan. 

Från när har denna trafikordning tillämpats? 

– Så länge jag har arbetat med parkering och trafik i kommunen har denna regel tillämpats.

Varför har en bilist som parkerat en längre tid på samma plats inte fått böter?

–  Det är svårt att svara på. Vi utför sporadisk övervakning i hela kommunen samt i förekommande fall vid klagomål. Om man som allmänhet ser en bil som står länge kan man höra av sig till oss.

Ska ni inte ha någon skylt där? Det är som en fälla för folk inte som inte kan Trafikförordningens 3 kap.  49 a §

– Vi har inga planer på att skylta upp aktuell plats eller annan liknande plats i kommunen. Det skulle i princip innebära att vi skulle behöva skylta upp alla gator i hela kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!