Under tisdagen sa oppositionen att de vill att landsbygdsrådets ordförande Gill Brodin (C) betalar tillbaka sitt arvode. Bakgrunden är att rådet inte har kallats till några möten i år.
Gill Brodin svarade att hon istället har arbetat med att utveckla sättet att arbeta med landsbygdsfrågor. Hon svarade även att ledamöterna i rådet har informerats om arbetet mer än en gång.
Men Lars Hellquist, vice ordförande i landsbygdsrådet, är besviken på svaret.
– Efter varje val brukar ombuden i landsbygdsrådet bytas ut eller väljas om. Men 2018 skedde inget nytt val av rådet, utan vi som satt där ombads av den nya kommunledningen att sitta kvar, säger Lars Hellquist, som hade tänkt att avgå efter valet.
Landsbygdsrådet är en mix mellan politiker och invånare. I rådet ingår tre personer per kommundel från Sigtunas fyra landsbygdsområden. Rådet lägger fram förslag som kan underlätta för fler att leva och verka på landsbygden.
– Men sedan 31 oktober förra året har vi inte haft något möte. Att vi kallades samman då var bara för att kommunledningen skulle informera om att ett utvecklingsarbete skulle startas och vi blev ombedda att sitta kvar under utredningsperioden, säger Lars Hellquist.
Efter det har landsbygdsrådets ledamöter inte fått någon information om vad utvecklingsarbetet lett till, trots att de i november bad om att kallas till en årsavslutning.
Lars Hellquist anser att det är onödigt att riva ner ett ganska väl fungerande system. Det enda landsbygdsbornas representanter bett om var att kommunen skulle tillsätta en tjänsteman som ska arbeta med landsbygdsfrågor.
– Problemet har inte varit förankringen bland medborgarna. Vi brukar arrangera öppna möten i de olika kommundelarna där aktuella frågor diskuteras.Vi kommundelsrepresentanter har även arrangerat egna möten i hembygdsföreningarna och fört fram många förslag till kommunen, men på kommunen har det tidigare tagit stopp.
Han är besviken på att budskapet från den nya kommunledningen nu är att det ”behövs andra sätt för invånarna att påverka landsbygdsfrågorna”.
– Det finns ett stort engagemang bland folk på landsbygden och alla som sitter i landsbygdsrådet är mycket engagerade i olika frågor. Jag är den enda pensionären, alla övriga är yrkesarbetande som tar mycket av sin fritid för att genomföra flera bra projekt – utan att få betalt.., säger Lars Hellquist som hoppas att kommunledningen nu ska ta tillvara och involvera dessa krafter igen.