Digitaliseringen är en enastående motor för innovation. Den som har en bra affärsidé kan i dag snabbt, och utan att ha ett gigantiskt startkapital, förvandla sin idé till ett globalt storföretag. Förutsättningen för detta är dock att internet – själva infrastrukturen för den digitala ekonomin hålls neutralt. Sedan 2016 finns en EU-förordning om nätneutralitet som innebär att all datatrafik ska behandlas lika av alla internetleverantörer.
När USA:s radio- och telestyrelse i höstas röstade för att riva upp den lag som garanterar nätneutraliteten i landet var det många som med rätta reagerade starkt – också här i Sverige. Vad som varit mindre uppmärksammat är att ett av Sveriges största företag, som dessutom svenska staten är huvudägare i, är i färd med att undergräva principen om ett fritt och neutralt internet.
Telia erbjuder sedan några år sina användare ”fri surf på sociala medier”. Kunden får fri tillgång till ett antal populära sajter som Facebook, Instagram och Twitter. Det låter väl toppen, gratis surf kan väl ingen klaga på? Gratis är trevligt, men problemet är att Telia med sitt erbjudande snedvrider konkurrensen och ger en gräddfil till ett antal utvalda nätjättar. I förlängningen hotas fundamenten för ett fritt internet. Vi riskerar att få en situation där företag inte längre tävlar om kunderna på lika villkor, där det är internetleverantörerna som bestämmer vilka som ska ha bäst chans att nå sina kunder.
Post- och telestyrelsen (PTS), som är svensk tillsynsmyndighet för EU-förordningen om nätneutralitet, menar att Telias agerande strider mot EU-reglerna och har beslutat att Telia ska upphöra med tjänsten. Telia har dock vägrat att hörsamma myndighetens beslut och ärendet ligger nu i förvaltningsrätten. Under våren har Telia dessutom utökat sin gratiskampanj genom att också ta med tjänsten Snapchat i sitt erbjudande: ”Nu blir vi ännu mer sociala” stoltserar företaget på sin hemsida. Snacka om att ta lätt på nätneutraliteten.
På yttrandefrihetens dag 2016 skrev ledande medieföreträdare ett gemensamt upprop mot Telias gynnande av sociala medierjättar som Facebook och varnade för att Telias agerande försvårar för svenska medieföretag att nå ut till allmänheten. Häromdagen kände sig medieföreträdarna tvungna att skriva ett nytt upprop: ”Telia samarbetar fortfarande intimt med Facebook och andra globala giganter och ger dem fördelar” (SvD 1/5). Med vårens Facebook-skandaler i färskt minne ter sig medieföreträdarnas varningar extra angelägna.
Svenska staten är största ägare i Telia och kontrollerar över en tredjedel av rösterna vid årsstämman. Det är hög tid att regeringen tar sitt ägaransvar och tydligt står upp för nätneutraliteten. Gratis surf må vara trevligt, men ett fritt internet är viktigare.