Det var i Gävle som det nyligen uppmärksammades att olaglig dans har ägt rum på en restaurang. Kommunens inspektörer har fotograferat de återkommande händelserna när restauranggäster har rört sig i takt med musik. En förundersökning har inletts av polisen.
Nyheten har spridits på sociala medier där humor och raljerande kommentarer har följt med. Och nog är det komiskt att dansen inte är fri, moralpaniken från främst 1940-talets ”dansbaneelände” lever visst kvar även i dag – om än mest i lagtext. På liknande samma sätt som en restaurangägare behöver ha tillstånd för alkoholförsäljning behövs tillstånd för dans, men det senare ska emellertid vara ganska lätt att få.
1900-talets diskussioner om dansbaneeländet handlade ofta om bristande moral och det våld som inte sällan följde på lördagskvällarna – och för att stävja detta kom det nu så beryktade danstillståndet. I dag är denna lag minst sagt passé och nog har vi sedan länge konstaterat att varken krogbråk eller fördärvad moral har ett kausalt samband – eller ens korrelerar – med dans.
Från nästan samtliga partier i Sveriges riksdag har ledamöter de senaste åren motionerat om att avskaffa danstillståndet. Trots att regeln har varit såväl retlig som seglivad är förmodligen kravet på danstillstånd ganska snart avskaffat. Snart kan vi hoppas på att dansen är fri och restaurangägarens onödiga pappersarbete något mindre.
Moralens förfall kommer med all sannolikhet inte att följa just på grund av detta.
Det är lätt att raljera, men någonstans följer också frågan om vilka av våra just nu moderna lagar och regler som om några år kommer att mötas av samma sarkasm och humoristiska kommentarer som danstillståndet gör i dag. Vilka nyinstiftade regler är en följd av dagens moralpanik? Uppenbarligen är statlig reglering av dans en förlegad idé, det tycker de allra flesta, men hur är det med andra förbud som vi nu menar att polisen ska lägga resurser på att kontrollera efterlevnaden av?
Kanske kommer vi att skratta åt att vi gärna besökte lokala mikrobryggerier, men om vi ville köpa med oss öl hem därifrån blev det stopp eftersom sådana köp tvunget skulle ske via Systembolaget. Kanske kommer vi att skratta åt något helt annat.
Att polisen i Gävle har fått initiera en förundersökning med anledning av att gäster har dansat utan tillstånd är visserligen lustigt, men också något oroväckande. Polisen har som alltid begränsade resurser och att dessa skulle behöva läggas på att utreda kriminell dans kan förhoppningsvis fungera som en tankeväckare kring vilka andra offerlösa brott som kan avskaffas. Förhoppningsvis kan tanken följa med även vid förslag på nya lagar och regleringar.