Monument för naiva optimister

Dragon Gate är bland mycket annat ett monument över svensk naivitet.

Foto: Tomas Lundin

SIGNERAT JOHAN RUDSTRÖM.2017-05-17 00:35

Gårdagens optimist i Uppsala län var varken Siriusanhängare eller bostadsspekulant. Det var mäklaren Lars Westin, som fått i uppdrag att sälja Dragon Gate i Älvkarleby. "Nu kan man börja bedriva verksamhet här och jag är övertygad att det sitter någon som är intresserad, antingen i Sverige eller i Kina eller i övriga världen", sade han till UNT.

Som de flesta UNT-läsare vet var Dragon Gate först det enorma skrytbygget vid Dalälven som aldrig blev klart, finansierat av den mystiske mr Li och ständigt föremål för utredningar om brott mot arbetsmiljöskyddslagarna. Sedan förvandlades Dragon Gate till det enorma skrytbygget vid Dalälven som var klart men som aldrig öppnade. "Invigningsfesten" hölls för flera år sedan, sedan hölls ytterligare en fest, men ännu har ingen checkat in på hotellet. I december var "alla papper klara", meddelade de obotliga optimisterna i Älvkarleby kommun. Nu skulle det äntligen ske, men...

Efter 13 år står en sak klar. Vi kommer aldrig att få veta bakgrunden till miljardären Jingchun Lis mångmiljonsatsning i skogarna i norra Uppland. Spekulationerna har rört sig mellan penningtvätt och den skandinaviska halvöns påstådda likhet med en drake. Dragon Gate är inte det enda svensk-kinesiska projekt som gått, eller är på väg att gå, i stöpet. Liknande haverier har kunnat beskådas i Kalmar, på västkusten och i Norrbotten.

Hur det går i Norduppland är minst sagt oklart. Men optimisterna lär finnas kvar. Snart, snart ska Dragon Gate öppna. Som i den gamla sången: ”Kanske redan på måndag? Nej, vi väntar väl en vecka eller två?” Eller kanske 13 år till.

Det är lätt att göra sig lustig, men det finns också en mer allvarlig sida av Kinaaffärerna. De mindre kommunerna investerar dels sin prestige och sitt rykte i projekten, dels en väldig massa tid och personalresurser. Älvkarleby kommer inte att råka lika illa ut som Kalmar, där kommunen på många plan var involverad i finansmannen Jinxing Luos företagsby Fanerdun. För åtta år sedan blev man i stället stående med en soptipp av oanvändbar industrimark. Men det är illa nog som det är, och har varit, här vid Dalälven.

Grundfelet är att man inte kräver skrivna kontrakt, insyn i byggprocessen och kontaktpersoner som har rätt att fatta beslut. Kinesiska investerare tillåts gömma sig bakom något som, i brist på bättre termer, kan kallas österländsk mystik. Älvkarleby är i gott sällskap. Se bara på alla löften som aldrig infriades när bilföretaget Saab var på obestånd.

Kinas har världens tjockaste plånbok, tack vare handelsöverskottet och den ekonomiska frihet som producerat över 300 dollarmiljardärer. Pengarna är välkomna i afrikanska och asiatiska länder som saknar såväl lånemöjligheter som ingenjörskunnande. De ska också vara välkomna i Sverige, men åtföljas av krav på insyn och att reglerna följs. Inbitna optimister, som tror att det löser sig, kan bli stående med en tegelhög av löften som aldrig infriats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om