En våg som inte går att hejda

År 2017 fanns ett uppdämt behov av något som #Metoo.

Foto: Tomas Lundin

SIGNERAT JOHAN RUDSTRÖM.2017-10-18 15:00

Hollywood kommer att gå till historien för att ha producerat en hel del sevärda filmer, och kanske ännu fler som inte var lika bra. Och så kommer filmfabriken att minnas för att den fick fördämningarna att släppa när det gäller att tala om sexuella övergrepp. Avslöjandet om filmmogulen Harvey Weinsteins vidriga övergrepp mot unga kvinnor med skådespelardrömmar startade en global våg under hashtaggen Metoo (Jag också) där tiotals miljoner kvinnor nu kunde berätta.

Det som Weinstein gjort är verkligen ingenting nytt. Marilyn Monroe berättade om hur hon tillbringade inledningen av sin karriär (1940- och 50-tal) på knä framför framgångsrika manliga producenter. Sverige har haft sin nöjesprofil Billy Butt, som fortfarande kämpar för att bli rentvådd. Men frågan där gäller inte om han betett sig vedervärdigt och utnyttjat unga kvinnor, den gäller om han gjort sig skyldig till våldtäkt eller inte.

Nu är det 2017 och alla pusselbitar fanns på plats. Bland Hollywoodoffren finns framgångsrika företagare och globala varumärken som Gwyneth Paltrow och Angelina Jolie. En tafsande mansgris i Vita huset bidrar också. Maktförhållandet mellan kvinnor och män har förskjutits tillräckligt för att kunna säga att ”det är nog nu”.

Motreaktioner på #Metoo saknas inte. En handlar om att män hängts ut med namn trots att det bara är påstådda övergrepp. Det är naturligtvis inte acceptabelt, men det finns tydliga lagrum för sådant och de som gör utpekanden riskerar att åtalas och dömas för till exempel förtal. Det i sig är inget argument för att man inte ska få berätta om övergrepp.

En annan reaktion är att alla typer av övergrepp samlas under #Metoo, allt från ”oskyldiga” kommentarer och kramar till våldtäkter. Diskussionen känns igen från festivaltafsandet och sextrakasserier i skolkorridorer och på arbetsplatser. Alla män är faktiskt inte potentiella våldtäktsmän. De flesta menar inget illa. Ett nyp i rumpan kan man väl tåla? Och har inte kvinnor själva ett ansvar om de klär sig utmanande? Nej, det får faktiskt vara nog nu.

”Nu vittnar svenska entreprenörer om trakasserier och övergrepp”, skriver Veckans affärer (18/10). Alla delar av samhället anammar #Metoo eftersom problemet gäller hela samhället. Det är en otrolig kraft som släppts lös som inte kan gå några ledande politiker eller företagare förbi och som kommer att få konsekvenser, i alla fall i Nordamerika och Europa.

Man ska komma ihåg att i cirka 80 procent av världen kommer manssamhället att leva kvar i högsta välmåga. I den indiska storstaden Dehli begicks 2 155 våldtäkter i fjol och kvinnor drar sig för att åka buss utan sällskap. I Sao Paolo i Brasilien är det lika illa och den allra farligaste storstaden för kvinnor är Kairo i Egypten (The Independent 16/10).

Men någonstans ska det börja och Harvey Weinstein anade knappast vad han skulle sätta i gång när han gjorde som man alltid gjort. Ett agerande som förhoppningsvis snart kan förpassas till historiens sophög där det hör hemma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om