Populisterna sprack från kant till kant

Sannfinländarna sprack i går i två partier, sedan kongressen i Jyväskylä i helgen valt den öppet rasistiske Jussi Halla-aho till ny partiledare.

Foto:

Signerat: Håkan Holmberg2017-06-13 13:40

Partiet sitter – eller satt – sedan två år tillbaka i Finlands regering. Statsminister Juha Sipilä (C) meddelade i måndags att han tänker lämna in regeringens avskedsansökan som en konsekvens av partiledarvalet.

I går lämnade så den hittillsvarande partiledaren, utrikesminister Timo Soini, partiets övriga ministrar och halva riksdagsgruppen Sannfinländarna för att starta en egen riksdagsgrupp. Soini har försökt hålla de öppet rasistiska elementen borta – eller rättare sagt utom synhåll. Halla-aho har placerats i Europaparlamentet, en liten bit vid sidan av den finländska dagspolitiken.

Soini vill alltså sitta kvar på sin taburett. Om regeringen kan återbildas med de nya förutsättningarna var i går eftermiddag oklart. Mest troligt, om det inte blir nyval, tycktes i stället vara att den breddas med liberala Svenska Folkpartiet och Kristdemokraterna.

Inom Sannfinländarna har alltså en öppet rasistisk falang tagit över. Vid sidan av partiledaren Halla-aho har tre nya vice ordförande utsetts, alla från samma gruppering. Den som känner sig osäker på vad Halla-ahos rasism innebär kan med fördel ta del av hans blogginlägg, exempelvis om somalier. Medan partiet tidigare sysslat med fler frågor än invandringen så kommer man nu att helt koncentrera sig på denna.

Det parti som kom tillbaka från partikongressen i Jyväskylä var ett annat än det som åkte dit, sade finansminister Petteri Orpo (Saml) i måndags. Sannfinländarnas nya ledning menar att partiet nu blivit mer likt Sverigedemokraterna, och SD:s Mattias Karlsson håller med En kommentator i Helsingin Sanomat myntade snabbt ordet ”Finlandsdemokraterna”. Uttrycket lär fastna.

Sannfinländarna har tappat stort i opinionen sedan partiet släpptes in i regeringen. Så går det ofta för populistpartier när de konfronteras med verkligheten. Det är naturligtvis fullt möjligt att stödet ökar för Halla-ahos del av partiet, när man inte längre behöver ta ansvar för någonting.

Men de två övriga regeringspartierna är tydliga. Statsminister Juha Sipilä konstaterar att det inte var regeringsprogrammet i sig som var problemet utan värderingarna. Partierna i en regering måste ligga så pass nära varandra i värderingsfrågor att vi kan vara säkra på att vi fattar beslut och ingår kompromisser på samma grund, sade Sipilä.

Petteri Orpo var inte mindre tydlig: Det handlar inte om politisk korrekthet eller liturgi. Mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen finns inskriven i regeringsprogrammet och i Finlands grundlag. Samlingspartiet kan inte vara med i en regering där alla inte anser sig vara bundna av sådana värderingar.

Att ta in Sannfinländarna i regeringsunderlaget var hela tiden ett vågspel. Vilka slutsatser drar Samlingspartiets svenska kusiner – Moderaterna – av det som hänt?

Håkan Holmberg

Politisk chefredaktör

Signerat

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!