En del i detta är helt enkelt att valet sker med fysiska valsedlar, av papper, som räknas för hand av vanliga medborgare under former som ska göra fusk näst intill omöjligt. Val som genomförs med hjälp av någon form av elektronisk röstning och räkning kan manipuleras betydligt lättare.
Det finns genomtänkta rutiner för hur man ska gå till väga om något ovanligt inträffar – antag till exempel att en röstmottagare blir akut sjuk eller att förtidsrösterna förstörs i en brand. Och det är också en del av rutinen att den väljare som kommer först till vallokalen på morgonen får kontrollera valurnan – så att ingen över natten passat på att lägga i buntar med röster på regeringen.
Inget av detta hindrar dessvärre krafter som vill skapa tvivel om valet från att sprida misstro eller ren desinformation. Före valet fanns en viss oro för att personer med en extrem egen dagordning skulle försöka hävda att valsedlar för parti X eller Y saknades i vallokalerna. Likaså fanns en oro för att extremister skulle parkera sig utanför vallokaler, fotografera väljare eller uppträda hotfullt på andra sätt. Men sådana tilltag har varit sällsynta.
Men det är inte bra att andra kan se vilken valsedel man tar – om man inte själv ser till att gardera sig. Och ibland händer det att något parti missat att lägga ut sina egna valsedlar i varje vallokal. Men det går alltid att skriva partinamnet på en blank valsedel.
Något som är svårare att bedöma är tänkbara försök att sprida osanningar om hur valet går till. En variant kan vara att påstå att det går att rösta med sms till något påhittat nummer som sprids genom sociala medier. En annan variant kan vara att sprida oriktiga uppgifter om var -vallokalerna faktiskt ligger och när de har öppet. ”Målgruppen” är givetvis personer med liten erfarenhet av det svenska samhället och syftet lika uppenbart att få färre att rösta.
Till detta måste också läggas den typ av lokala småpåvar som kan uppträda i vissa bostadsområden och försöka få folk att tro att det strider mot religionen att rösta eller att kvinnor inte får delta. En sådan islamistisk extremgrupp uppmärksammades under valrörelsen, men fenomenet finns också med andra religiösa förtecken.
Som alltid finns enstaka rapporter om övernitiska partifunktionärer som försökt följa med väljare in i valbåset eller delat ut färdiga valkuvert med ”rätt” valsedel ilagd. Det är oacceptabelt. Förhoppningsvis har vi i alla fall sluppit en repris på den samling med gemensam avmarsch till vallokalen och gemensam röstning på samma parti som en lokal facklig organisation genomförde för ett par val sedan.
Också ett bra och pålitligt system kan förbättras. Men viktigast är att vi alla som väljare är vaksamma mot försök att störa eller förstöra valhandlingen.
Håkan Holmberg
Politisk chefredaktör