Både Uppsala kommun och länsstyrelsen sa tidigare i år nej till husbilar, husvagnar och villavagnar vid Siggefora camping. Detta med hänvisning till strandskyddet. Förbudet gällde husvagnar och liknande boendeformer som placerats där under längre tid än två månader.
Men mark- och miljödomstolen river nu delvis upp beslutet och säger ja till långtidsuppställning av max 150 husbilar och husvagnar.
Domstolen skriver att det egentligen inte gör så mycket om husvagnar och husbilar står under lång tid på en strandskyddad camping. Det avgörande är att fordonen inte sprids ut, utan istället placeras på en avgränsad yta. I det här fallet får varje fordonsplats täcka högst 100 kvadratmeter.
Vad gäller så kallade villavagnar, en slags mindre stugor på hjul, gör dock mark- och miljödomstolen en annan bedömning. Rätten menar att villavagnar har en "privatiserande effekt" och fastställer att sådana inte får placeras under lång tid inom det strandskyddade området runt Siggeforasjön, cirka 35 kilometer nordväst om Uppsala. Där har just villavagnar varit en vanlig syn och många hade haft dem där i åratal.
Tanken med strandskydd är att allmänheten ska ha fritt tillträde till strand och vatten. För de som tältar eller parkerar sin husvagn ett eller några dygn vid Siggeforasjön har domen ingen betydelse eftersom detta är tillåtet enligt allemansrätten.
Bolaget som drivit Siggefora camping gick i konkurs i höstas. Enligt konkursförvaltaren advokat Daniel Svensson kommer domen från mark- och miljödomstolen sannolikt göra det lättare att sälja campingen, eftersom den öppnar för fler fordon på platsen. Men det hela hänger på vilket beslut som fattas om domen överklagas.
– Det saknas prejudicerande fall och eventuellt kommer vi att överklaga, säger Klara Ellström (MP), ordförande i miljönämnden vid Uppsala kommun.
Stanley Widman har varit ombud i domstolsprocessen för de personer som drev Siggefora camping fram till konkursen. Han vill inte säga om de tidigare ägarna är intresserade av att driva verksamheten vidare.
– Innan vi vet om domen från mark- och miljödomstolen vinner laga kraft finns ingenting att kommentera, säger Stanley Widman.
Som UNT rapporterat började långtidsboende lämna campingen i och med att kommunen tidigare i år beslöt att de inte fick bo på strandskyddad mark.
– Idag är det i princip inga kvar på campingen, uppger Stanley Widman.