Stugor och husvagnar kan flyttas eller rivas med tvång

Trots reglerna om strandskydd bor många permanent vid Siggeforasjön. Om kommunen inte beviljar undantag från strandskyddet finns risk att campingen läggs ner.

Det finns en rad boendeformer inom det strandskyddade området vid Siggefora camping.

Det finns en rad boendeformer inom det strandskyddade området vid Siggefora camping.

Foto: Staffan Wolters

Siggeforasjön2024-03-20 05:00

En av de mer populära badplatserna i länet är Siggeforasjön, cirka 35 kilometer nordväst om Uppsala. Vid den här tiden på året gör badstranden ett ödsligt intryck. Men trots den kalla årstiden är det fullt av husvagnar på campingområdet vid stranden och där finns även en hel del småstugor. Sammanlagt rör det sig om uppskattningsvis 200 boenden i form av husvagnar och annat.

undefined
Det finns en rad boendeformer inom det strandskyddade området vid Siggefora camping.

Då UNT besöker campingen syns inga människor till utomhus. När vi knackar på dörren till en liten stuga öppnar en kvinna som berättar att hon bott där flera år och trivs fint.

– Här bor jag billigt nära naturen och har kort väg till jobbet, säger kvinnan som vill vara anonym, i likhet med övriga UNT varit i kontakt med vid campingen.

undefined
Brygga vid Siggefora camping. Enligt lag får bryggor inte byggas inom strandskyddat område. "Stor restriktivitet gäller vid prövning av dispens för bryggor", skriver Naturvårdsverket.

En fråga som Uppsala kommun brottas med är om boendena på Siggefora camping står där i strid med lagen. Bakgrunden är att Siggeforasjön är strandskyddad upp till 300 meter från vattnet, ett område som även omfattar campingen. Att ställa upp byggnader och långtidsparkerade husvagnar på strandskyddat område är i normalfallet förbjudet eftersom bland annat allemansrätten väger tyngre.

undefined
Det finns gott om småstugor vid Siggefora camping.

Miljöförvaltningen har konstaterat att det skett en förändring bland dem som håller till på Siggefora camping "från kortvariga besökare till mer långtidsuppställning av husbilar, villavagnar och husvagnar".

De flesta som använder husvagnarna och stugorna är där på helger och semestrar medan ett tjugotal personer uppges bo där året om. "Anläggningen ser ut som en kåkstad", skriver en person i en anmälan till kommunen.

undefined
Strandskyddet är oftast 100 meter från vattenlinjen. Men vid Siggeforasjön anses marken så värdefull att länsstyrelsen utvidgat skyddet till 300 meter.

Ägarna till campingen har ansökt om dispens (undantag) från strandskyddet och den 17 april ska frågan tas upp av miljönämnden i Uppsala kommun. Nej till dispens är i praktiken ett beslut om att husvagnarna och stugorna står där olagligt.

– Om det inte går att bevilja dispens kan kommunen besluta att byggnaderna ska tas bort, säger Cecilia Remén, inspektör vid miljöförvaltningen.

undefined
Bedömning av dispens från strandskyddet ska vara restriktiv, säger Ulrica Lidfors, jurist på Boverket.

Enligt Ulrica Lidfors, jurist på Boverket, är strandskyddet mycket starkt. 

– Syftet med strandskyddet är bland annat att skydda människors rätt att ta vatten i anspråk och att värna växer och annat naturliv i området, uppger hon.

Hur är möjligheten att få dispens vid strandskydd?

– Enligt lagpraxis ska bedömningen av dispens vara restriktiv. Grundregeln är att dispens inte medges för till exempel byggnader inom strandskyddat område om det inte finns särskilda skäl, säger Ulrica Lidfors.

undefined
Om dispens nekas kan kommunen komma att begära att stugorna rivs.

I lagens mening räknas permanent uppställda husvagnar som byggnader och dessa kan därmed omfattas av strandskyddsförbudet.

Av anmälningar till kommunen framgår att det finns en del missnöje bland de som använder campingplatsen. Bland annat hävdar några att campingägaren inte informerat alla om strandskyddsreglerna och huruvida folk kan få bo kvar eller inte.

– Många är oroliga och jag hoppas på ett positivt besked från kommunen, säger kvinnan i stugan.

undefined
Ett tjugotal personer uppges bo året runt på campingen.

Frågan om strandskyddet granskas av miljöförvaltningen sedan 2020. Varför har det då tagit så lång tid att komma till skott?

– Det är ett mycket komplicerat ärende och vi vill utreda det ordentligt inför beslutet om dispens, säger Cecilia Remén.

undefined
På den strandskyddade marken nära sjön finns en sophög med madrasser, sängbottnar, soffdynor, staket med mera.

Vid sidan av strandskyddet har miljöförvaltningen fått in anmälningar om bland annat otillåtna avlopp och nedhuggna träd. Gamla flygfoton visar att det funnits en hel del träd vid stranden men nu återstår bara enstaka exemplar och stubbar på platsen skvallrar om att träd sågats ner. 

undefined
En stor del av träden vid campingen har huggits ner, oklart när. Bilden till vänster visar stranden innan avverkningen, till höger hur den ser ut idag.

Vid stranden ligger en stor skräphög med madrasser, soffkuddar och annat bråte. Enligt reglerna får inte växtlivet på ett strandskyddat område skadas och det är inte tillåtet att till exempel lägga upp jordmassor på platsen. Även att fälla träd är förbjudet.

Vissa frågor är enligt Cecilia Remén svårutredda. Det gäller exempelvis vid vilken tidpunkt som träd huggits ner. Skedde det för mer än fem år sedan kan brott mot områdesskyddet vara preskriberat. I väntan på att frågan om dispens ska avgöras avvaktar miljöförvaltningen med att gå vidare med vissa av anmälningarna.

undefined
Tillbyggnader i form av altandäck är inte tillåtet inom strandskyddat område. Bilden är från Siggefora camping.

Vid campingen finns en serviceanläggning med dusch, restaurang och minilivs. I ett brev till kommunen skriver campingägarna att anläggningen kommer att läggas ner om det inte blir dispens eftersom det i så fall inte går att få lönsamhet.  

Campingens ägare vill inte lämna några kommentarer till UNT.

Det beslut som miljönämnden kommer att fatta i frågan om dispens går att överklaga till länsstyrelsen. 

Strandskydd

Tanken bakom strandskyddet är att säkra allmänhetens tillgång till strandområden samt att bevara växter och djur. 

Byggnationer i form av stugor, husvagnar, bryggor och liknande tillåts inte inom strandskyddat område om de hindrar allmänhetens tillträde där de annars skulle kunna röra sig fritt. Förbudet kan upphävas av dispens.

Strandskydd inom Uppsala kommun finns bland annat vid Fibysjön, Långsjön Lafssjön och Funbosjön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!