Sexualbrott mot kvinnor ökar i Sverige. Misshandelsfallen står på samma nivå. Medan antalet kvinnor som dödas minskar. Så kan läget sammanfattas i dag på den Internationella dagen mot våld mot kvinnor.
UNT rapporterade nyligen att andelen kvinnor som utsatts för sexuabrott nått en ny dyster rekordnivå. 2014 uppgav 76 000 personer i Sverige att de utsatts för sexbrott det senaste året, enligt Brottsförebyggande rådets (Brå:s) nationella trygghetsundersökning. 2016 var siffran 181 000, vilket är mer än en fördubbling. Kvinnor är nästan sex gånger mer drabbade än män, och allra mest utsatta är kvinnor i åldern 16-24. Ungefär en tredjedel av händelserna klassar Brå som försök till eller fullbordad våldtäkt.
– Vår bedömning är att sexualbrotten ökar generellt och över hela skalan, alltså såväl lindrigare som grövre sexbrott. Vi ser såklart allvarligt på detta, nu behöver vi titta närmare på varför det ser ut så här och vad man kan göra åt det, säger Åsa Strid som är biträdande enhetschef på Brå.
Kvinnor i polisområdet Uppsala-Knivsta är mer drabbade än genomsnittet, enligt en lokal trygghetsundersökning som Brå också genomfört. Här uppger 11,3 procent av kvinnorna att de utsatts för någon form av sexbrott det senaste året. I hela riket är siffran 8 procent. Däremot är Uppsalas kvinnor i klart mindre grad utsatta för misshandel: 1,4 procent av kvinnorna i Uppsala-Knivsta uppger att de utsatts för misshandel under 2016 mot 2,3 procent i hela landet.
– Varför Uppsala-Knivsta avviker från övriga landet vet vi inte. Men många andra stora städer i landet har liknande avvikelser. Det här är första gången vi gör en lokal undersökning, vi får följa upp den för att se utvecklingen, säger kommissarie Anna-Lena Pihl som är brottsförebyggande samordnare i Region mitt, dit Uppsala tillhör.
– Det vi kan se i undersökningen är att det finns en stor rädsla bland framför allt unga tjejer att utsättas för sexuella övergrepp, var fjärde kvinna i Uppsala-Knivsta känner ganska eller stor oro för det.
Antalet polisanmälda våldtäkter har ökat med 6 procent i Uppsala län under januari-oktober 2017 jämfört med samma period i fjol. Antalet anmälda sexuella ofredanden har dock minskat med hela 30 procent.
– Det är svårt att svara på varför vissa brott minskar och andra ökar. Vi vet att det finns stora mörkertal vad gäller just sexualbrott. Men man kan anta att andelen anmälda sexbrott kommer att öka tack vare metoo-kampanjen, vilket såklart är bra utifrån det stora mörkertalet. Vi uppmanar alla att anmäla när de utsätts för brott, säger Anna-Lena Pihl.
Andelen kvinnor som utsätts för misshandel i Sverige har de senaste åren legat på ungefär samma nivå, enligt den nationella undersökningen. I 40 procent av dessa fall uppges gärningspersonen vara en närstående. Men troligen är andelen högre än så, enligt Åsa Stridh.
– Vi tror att det finns en stor underrapportering här, att många kvinnor inte berättar på grund av förnekelse eller av rädsla för att det ska komma fram till partnern.
En studie för några år sedan visade att 15 procent av alla svenska kvinnor någon gång i livet utsatts för misshandel och/eller sexualbrott av sin partner.
Något som minskar är det dödliga våldet mot kvinnor i nära relation. Sedan början av 00-talet har antalet kvinnor som dödas av en partner minskat från i snitt 17 kvinnor per år till 13 kvinnor.
Rädslan att röra sig ute ökar bland kvinnor visar Brås undersökning. På frågan om man känner sig otrygg i sitt bostadsområde svarade 31 procent av kvinnorna ja 2016. Tidigare år har siffran legat på cirka 25 procent.