"Jag måste påverka regeringen"

Efter att ha läst UNT:s granskning om nätsexbrott mot barn har riksdagsledamoten Agneta Gille (S) skrivit till Anders Ygeman och frågat hur han ska arbeta för att sprida Uppsalapolisens metod. "Jag vill att regeringen ger i uppdrag till polisen att jobba så här nationellt", säger Agneta Gille.

Uppmaning. Riksdagsledamoten Agneta Gille uppmanar Ygeman att sprida Uppsalapolisens arbete.

Uppmaning. Riksdagsledamoten Agneta Gille uppmanar Ygeman att sprida Uppsalapolisens arbete.

Foto: Michaela Hasanovic

Sexualbrott2017-01-13 20:07

Agneta Gille, riksdagsledamot för Socialdemokraterna, har följt UNT:s granskning om nätsexbrott mot barn, och berättar att läsningen har skakat henne.

– Man blir så oerhört upprörd och påverkad av hur det är, och hur det kan få lov att vara så. Det här är verkligen ett område som man måste synliggöra, och jag tycker det är väldigt bra att flera medier gjort dessa typer av granskningar. Ämnet har diskuterats mycket i mina sammanhang i riksdagen de senaste dagarna. Det är en fråga om trygghet för barn, och är oerhört central i politiskt arbete.

I granskningen framgår att den utredningsgrupp för nätrelaterade sexualbrott mot barn som regionpolischef Carin Götblad beslutade att starta för ett år sedan, har gett resultat: förra året fördubblades antalet domar jämfört med året innan. Just det reagerade Agneta Gille på, som nu skrivit till Anders Ygeman och regeringen med en uppmaning: sprid arbetssättet nationellt.

– Jag måste försöka påverka regeringen att beordra att fler ska arbeta på det sättet. Region Mitt-polisens arbete är ett föredöme, och Carin Götblad är väldigt kunnig i de frågorna – den kunskapen måste vi sprida. Jag vill att regeringen, i ledning av Anders Ygeman, ger polisen i uppdrag att jobba på det här sättet på ett nationellt plan.

Agneta Gille är barnskötare i grunden, och menar att det inte enbart är polisen som måste involveras för att kunna förhindra att fler barn råkar illa ut, utan att detta måste innebära ett kunskapslyft på ett bredare plan.

– Jag jobbade på förskola med barn i många år. På den tiden fanns inte möjligheterna för sexualhandel med barn på samma sätt som det finns i dag, och vi måste se till att utbilda förskolepersonal att se signaler om det är något som inte står rätt till. Ju fler vi är i samhället som får möjlighet och kunskap att känna igen vissa beteenden, desto större möjlighet har vi att förhindra att fler brott begås. Vi måste hjälpas åt för att skydda barnen.

Att förändra lagstiftning och arbetssätt kan ju ta väldigt lång tid - när tror du att vi kommer att märka av en förändring om det skulle bli någon?

– Ja, sådana saker tar tid, men jag har varit i samtal med Morgan Johansson och Anders Ygeman och fått besked om att mycket är på gång. Så jag känner mig hoppfull, jag tror att vi kommer att kunna märka en skillnad redan i år. Fortsätter vi synliggöra detta och sätta tryck i frågorna kan vi förändra hur det är i dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!