Experten: "Filmen avhumaniserar offret"

Att direktsända och sprida våldtäkten på Facebook bedöms av tingsrätten som grovt förtal. Men Mårten Schultz, professor i civilrätt, menar att domen ger sken av att det finns ett större rättsligt skydd för liknande fall än det faktiskt gör.

Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet.

Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet.

Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT

Sexualbrott2017-04-25 19:07

På tisdagen kom tingsrättens dom i fallet med Facebookvåldtäkten: den 24-årige gärningsmannen som direktsände övergreppen på Facebook ska för detta dömas för grovt förtal och underlåtenhet att avslöja våldtäkt. Filmen sändes i en Facebookgrupp med tusentals medlemmar och en diskussion väcktes snabbt om hur gärningen skulle komma att bedömas i rätten.

Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, berättade för UNT i januari att det kunde bli svårt att rubricera gärningen.

– I 20 år har vi varit medvetna om att det finns en lucka i lagen, och detta låter som ett riktigt typfall.

Han syftar på att det är lagligt att filma personer även i mycket utsatta situationer (undantagsvis för barn) och att filmen nödvändigtvis inte tar sikte på att peka ut offret som en sämre människa eller utsätta personen för andras missaktning, vilket ingår i förtalsbrottet.

Läs den tidigare intervjun med Mårten Schultz här: "Inte säkert att det var ett brott"

Tingsrätten bedömde däremot gärningen som grovt förtal med fängelse som påföljd. Mårten Schultz menar att det, trots avsaknaden av uttalade principiella resonemang i tingsrättens domskäl, framgår att det är sammanhanget kring filmen som bestämmer att det är ett förtalsbrott.

– Domen framför att filmen i sin helhet ger ett nedvärderande och närmast avhumaniserande bild av offret. Det är inte filmandet av det sexuella umgänget i sig, utan att filmen ger intryck av att offret inte förtjänar vanlig, mänsklig, respekt, säger Mårten Schultz.

Tingsrättsdomar kan inte bli prejudicerande, och enligt Mårten Schultz är lagstiftare medvetna om svårigheten att bedöma gärningar som denna. Och enligt honom kan domen inge en falsk trygghet att lagstiftningen täcker mer än den gör.

– Möjligtvis ger domen ett sken av att det finns ett bättre rättsligt skydd mot spridning av sexuellt material än det faktiskt gör i dagsläget.

I dag finns ett framarbetat lagförslag kallat olaga integritetsintrång som skulle kunna täppa till luckorna i lagen för tveksamma fall med spridningar av sexuellt material.

– Det lagförslaget skulle räta ut de frågetecknen som finns i rubriceringarna och fånga in dem i ett lagrum, rätt upp och ner, säger Mårten Schultz.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!