Sedan 2002 har Kriminalvården behandlat sexualbrottsdömda med hjälp av Relations- och samlevnadsprogrammet, ROS. Programmet bygger på diskussioner i grupp och individuellt.
– Vi har precis utvecklat ett nytt program baserat på vad vi vet är effektivt. Det har ännu inget namn men sjösätts under våren, säger Johanna Lätth,legitimerad psykolog och specialist inom forensisk psykologi på Kriminalvården.
Programmet går ut på att varje person kartläggs utifrån sina riskfaktorer. Det kan handla om svårigheter att relatera till andra, bristande impuls- och känslokontroll eller en stor upptagenhet vid sex.
Hur individanpassas behandlingen?
Man samlar in information utifrån de kända riskfaktorer som finns. Sedan försöker man förstå vilka av dem som är viktiga att fokusera på. Behandlingen går bland annat ut på att hitta nya sätt att hantera sina känslor på. Detta åstadkommer vi genom kognitiv beteendeterapi.
Fokus ligger på att förhindra återfall i brott och behandlingen är frivillig.
–Hur behandlingsmotiverade klienterna är, skiljer sig åt. Vissa vill börja arbeta med sig själva direkt, medan andra behöver mer tid för att våga påbörja en förändring. Och vissa väljer att inte delta i behandling, säger Johanna Lätth.
Hon poängterar dock att Kriminalvården jobbar hårt för att få alla att ta del av behandlingen.
– Det handlar om förhållningssätt på avdelningen och att hela personalen är insatta i dem här frågorna.
Hur stor risken är för att den misstänkte serietafsaren i Uppsala kan utföra ännu grövre brott vill inte Johanna Lätth spekulera i. Hon får inte uttala sig om specifika fall.
– Vi kartlägger alla klienter för att ta reda på risker för grövre brott men då måste vi först göra en helhetsbedömning.