Mobilskärmens blåa ljus kan störa nattsömnen och du blir mindre utvilad om du ligger och kikar på mobilen sent på kvällarna. Så här under semestertider kan man tänka sig att det är extra viktigt att lägga undan mobilen, men Uppsalaforskaren Christian Benedict menar att det gäller att ha bra mobilrutiner alla dagar.
– Bestäm dig för att det finns vissa timmar där du låter dig vara tillgänglig och andra tidsfönster när du inte är det, säger han.
Att vara mobilfri på kvällen och ta några mikropauser från mobilen under dagen kan hjälpa kroppen att förstå när det är dags att sova på kvällen. Om du sedan bryter mot mobilfria tiden någon kväll är det inte hela världen, poängterar Christian Benedict. För att göra det enklare att vara utan mobilen när mörkret fallit tipsar han om att ha laddaren i köket – då orkar du inte gå upp för att kolla om det hänt något på telefonen mitt i natten.
Men för Uppsalaborna som tidningen träffar är det inte helt enkelt.
– Hela livet är ju i telefonen, säger Christian Gustafsson, 22 år, som sitter på en parkbänk i Stadsträdgården.
Han har mörka solglasögon på sig och mobiltelefonen i handen. Tanken på att vara utan smarttelefon gör honom stressad.
– Det är sommar. Att sitta i solen med telefonen är det bästa som finns, säger han med eftertryck.
Han har hela tiden tummen på mobilen och småkikar under samtalet så att det inte hänt något nytt. Kompisen Mohammed Albadraswi, 23 år, har också sin smartphone i högsta hugg. De oroar sig inte för mobilberoende och vill absolut inte slippa telefonen på sommaren.
– Det skulle vara tråkigt, säger Christian Gustafsson.
Vid kaféet lite längre in i parken har ett stort semestersällskap stannat för glass. Barnen klättrar i ett konstnärligt utsnidat träd, samtidigt som en av de vuxna, Uppsalabon Arash Abid avslutar ett samtal på mobilen. För honom är telefonen en stressfaktor.
– Den är förknippad med jobb, säger Arash som driver ett företag som optimerar bilar.
– Men jag använder den mindre på semestern för behovet minskar. Min personal vet att jag har semester.
Också kompisen Hanna Persson använder telefonen mindre på ledigheten. Den här tisdagen har hon glömt jobbtelefonen hemma.
Föräldrarna i sällskapet använder telefonen mindre på sommaren, för barnen är förhållandet eventuellt det motsatta.
– Barnens mobilanvändande ökar. På förskolan använder de ju inte mobiler alls, säger Arash Abid.
En i sällskapet, Thomas Gyllencreutz, visar sig vara en förebild när det gäller mobilanvändning. Han har samma rutiner oavsett om han är ledig eller jobbar och svarar sällan om någon hör av sig efter klockan 20. Det har lett till att folk nästan aldrig ringer honom senare på kvällen.
– Utan mobilen kan jag inte leva, men jag använder den bara när jag behöver den, säger han.
Han har hittat sin mobilbalans. Men det finns tillfällen när mobilen är förknippad med stress.
– Jag brukar flugfiska ovanför Kiruna, och då vet man att när helikoptern är på väg dit lyfter så fungerar inte telefonen längre, då går det inte att nå mig. Det är en typ av stress. Telefonen funkar inte, men det är bra fiske.
matilda.nilsson@unt.se