Familjen som seglade jorden runt

Familjen Wennberg har förverkligat mångas dröm – att segla jorden runt. Världsomseglingen blev naturligtvis ett minne för livet, men också en varningsklocka för konsekvenserna av plaster i världshaven.

Snorkling i Lombok, Indonesien.

Snorkling i Lombok, Indonesien.

Foto: Privat

Segling2018-09-12 20:00

Vi träffar familjen Wennberg på Klubbholmen utanför Enköping. Det var här seglarlivet tog fart för Jörgen Wennberg.

– Jag gick i seglarskola här när jag var 13 år, 1965, minns han.

Segling och kappsegling blev ett intresse för livet. Han har till exempel seglat Gotland runt ungefär 35 gånger. Många gamla Enköpingsbor känner nog igen Jörgen Wennberg som Ica-handlarson (föräldrarna drev bland annat Västerhallen) och för att han under sitt yrkesliv har haft flera höga chefsposter inom Ica-koncernen.

Det var i samband med Jörgens pensionering som familjen, bestående av makarna Jörgen och Louise och barnen Inez (7 år) och Alex (snart 9), gjorde sin första långsegling tillsammans. De ingick i en eskader som tog sig över Atlanten under hösten 2014, från Portugal, där familjen är bosatt, till Västindien. Redan under Atlantseglingen var Louise inställd på en fortsättning jorden runt.

– Det var en liten överraskning, men då sa du "låt oss segla över Atlanten först och se om vi fortfarande är gifta", säger Louise skrattande till Jörgen.

I januari 2016 inledde de den stora jorden runt-seglatsen. De fortsatte från St Lucia i Västindien, via Panama och vidare in i Stilla havet. Även nu ingick de i en stor eskader tillsammans med andra båtar.

Som längst seglade de 18 dygn på öppet hav utan att se land. Barnen gick i skola ombord. De kan svenska, franska, portugisiska och engelska. Det sist nämnda språket har de faktiskt lärt sig enbart genom att leka med engelsktalande barn under världsomseglingen.

Familjen Wennbergs båt, en Elan 410 som heter Take Off, är tolv meter lång och 3,88 meter bred. I dessa sammanhang är det en relativt liten båt.

– Det är ett intressant experiment, som ungarna anpassar sig fortare till än vi vuxna, säger Jörgen om hur det är att leva tätt inpå varandra i en båt.

Under resan har de fått uppleva många spännande möten med människor och kulturer.

– De som har minst pengar är de mest vänliga människorna som vi har mött under resan, berättar Jörgen.

De kom till exempel till Fiji efter att orkanen Winston förstört mångas hem där. Alex och Inez fick på Fiji-invånares begäran gå i skolan en dag på önationen för att visa att de har kommit med vinden till Fiji och att inte alla vindar skövlar och förstör som en orkan gör.

Under resans gång har de lärt sig att hushålla med resurserna. Färskvatten behövs bara till att dricka. Sopor av plast har de klippt ner i småbitar och metallen har tryckts ihop för att ta så lite plats som möjligt.

Inför Atlantseglingen hade familjen och de andra eskaderdeltagarna blivit ombedda av forskare att ta vattenprover. Det blev sammantaget ungefär 600 prover tagna över hela Atlanten. Hela 98,5 procent av proverna innehöll mikroplatser. Det har gett familjen en rejäl tankeställare.

– Det tar 400 år för en Coca Cola-flaska att brytas ner i havet. Det här blev en väckarklocka för oss alla och vi försöker verkligen att köpa varor som inte är inplastade, säger Jörgen.

Familjen Wennberg hade seglat 35 000 sjömil runt jorden när de kom fram till Sverige i juni i år. Det lär definitivt bli fler långseglingar i framtiden.

– Vi har fått mersmak. Hade det inte varit för barnen så hade vi nog redan åkt ut igen, säger Louise.

Det bästa med jorden runt-resan?

– Vi har varit ihop inom familjen 24 timmar om dygnet, vilken lyx! säger Jörgen.

Den mest fantastiska platsen?

– Ön Fakarava i Franska Polynesien. Jag tror aldrig att jag har varit med om något så vackert. Det var 50 meter sikt i vattnet vid korallrevet, berättar Louise.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!