För över ett år sedan uteslöt Centerpartiet sitt kommunalråd i Uppsala, Stefan Hanna, som i höstas bildade Utvecklingspartiet demokraterna. Nu har beskedet kommit att Sverigedemokraterna petar Simon Alm. I båda fallen har partiernas riksorganisationer - inte de lokala föreningarna - varit pådrivande.

Att frispråkige Hanna hade sina kritiker i sitt gamla parti var ingen överraskning, även om tidpunkten - att peta ett kommunalråd strax efter ett val - var märklig. Men varför ville Sverigedemokraterna få bort Simon Alm? 

Han har varit märkbart påläst i politiska debatter, vare sig man sett honom debattera ekonomi i regionfullmäktige eller i tv-rutan för att kommentera Islamiskt center i Stenhagen. Medan en del andra sverigedemokrater kan häva ur sig märkligheter har Alm - utåt sett - gett ett stabilt intryck. En slipad sverigedemokrat kan vara irriterande för oss som helst skulle se partiets väljarstöd krympa till noll. Men varför har han setts som ett irritationsmoment i sitt parti?

 

Anklagelserna mot honom från partiets medlemsutskott, som UNT:s Niklas Skeri tidigare skrivit om, handlar om att Alm skulle ha "motarbetat och fryst ut enskilda medlemmar i Upplandsdistriktet", att han skulle ha brutit mot partistadgarna och gjort sig skyldig till "partiskadlig verksamhet", motarbetat riksorganisationen och försökt manipulera partiomröstningar. 

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof upprepar nu dessa anklagelser, i en kommentar till TT, som bakgrund till uteslutningen. Att Alm har haft sina kritiker, även i Uppland, råder det ingen tvekan om. Men i vanlig ordning finns två skilda versioner om vad som hänt.

 

I ett Facebookinlägg beskriver Alm det hela som ett ohederligt maktspel. I det offentliga inläggets kommentarstråd beklagar flera lokala representanter för Sverigedemokraterna uteslutningen. Det gör även Alms politiska motståndare. Till exempel skriver Liberalernas kommunalråd Mohamad Hassan att han alltid har respekterat Alm: "Du är skarp, insatt och driftig. Duktig helt enkelt". Hassan kallar det ett misstag av Sverigedemokraterna att utesluta "en medlem som är bland de bästa de egentligen har". 

Stefan Hanna efterfrågar i tråden seriösa partier som genom "transparens och rättssäkerhetsprinciper" kan minimera fulspel i samband med uteslutningar.

Det är inte alltid Sverigedemokraternas politiker samlar sympatier från meningsmotståndare. Hur skyldig eller oskyldig Alm än varit i konflikten med partiet, lär det bli en utmaning för Sverigedemokraterna att fylla hans stolar i Uppland.