Uppsalaelever spelar schack i Ryssland

Uppsala Waldorfskola representerar Sverige i den internationella skolschacktävlingen White Rook 2018 som hålls i Sotji, Ryssland.– Jag älskar att spela schack, det gör mig väldigt lugn, säger Warg Skåhlberg Lima de Faria, en av eleverna.

Eleverna med sina priser från tidigare schacktävlingar. 
Från vänster: Warg som går i sjunde klass. Engla som går i femteklass. Pian som går i fjärdeklass och Joel som går i femteklass.

Eleverna med sina priser från tidigare schacktävlingar. Från vänster: Warg som går i sjunde klass. Engla som går i femteklass. Pian som går i fjärdeklass och Joel som går i femteklass.

Foto: Felicia Andreasson

Schack2018-06-02 09:00

När tidningen besökte skolan i veckan stod schack på schemat. Eleverna för protokoll över alla sina schackdrag, för att kunna få en översikt över spelets gång och lättare hitta fel de kan ha gjort. Pian Sjöåker, 10 år, och Engla Thorp Söder, 11 år, är mitt i ett schackparti.

– Det roligaste ska bli att spela schack och bada i poolen där vi ska bo, säger Engla Thorp Söder medan hon skriver ned sitt senaste drag på protokollpappret: R till d8.

Tävlingen i Sotji heter White Rook och där deltar elever upp till 13 år från länder i hela världen. Tävlingen kommer pågå till den 9 juni. I tidigare tävlingar har eleverna mestadels deltagit klassvis, men i Ryssland ska de tävla tillsammans.

– Jag har aldrig åkt någonstans utan mina föräldrar förut så det ska bli spännande, säger Pian Sjöåker.

Bredvid Engla Thorp Söder och Pian Sjöåker sitter även Joel Bergkvist, 11 år, och Warg Skåhlberg Lima de Faria, 13 år.

– Jag har försökt lära mig lite ryska, speciellt schacktermer, men det är väldigt svåra bokstäver, säger Warg Skåhlberg Lima de Faria.

2014 började skolan med schack på schemat efter läraren Jeanette Diamants initiativ och egna intresse. Eleverna började intressera sig för schack efter att de deltog i Schackfyran, en rikstäckande tävling för fjärdeklassare.

– Jag kände att det var ett jättefint tillfälle för eleverna, just eftersom de började samarbeta och peppa varandra på en gång, berättar Jeanette Diamant.

– Jag älskar att spela schack, det gör mig väldigt lugn, förklarar Warg Skåhlberg Lima de Faria.

Och det är just lugna som Jeanette Diamant vill att eleverna ska känna sig när de spelar schack.

– När de väl spelar ett parti, så sitter alla helt försjunkna. Det hjälper verkligen eleverna att koncentrera sig, och att de lär sig att diskutera problem med varandra, säger hon.

Fokus för eleverna ska inte vara att vinna, utan att de ska lära sig att respektera varandra. Joel Bergkvist och Warg Skåhlberg Lima de Faria har precis avslutat ett parti. Warg Skåhlberg Lima de Faria vann denna gång och de skakar hand innan de påbörjar ett nytt parti direkt.

– Vi har övat mycket på att bli både bra vinnare och förlorare, säger Jeanette Diamant.

Men trots att eleverna har lärt sig att "inte spela för att vinna", så ekar inte pokalskåpet tomt. Bland annat har skolan vunnit både första och andra plats i Schackfyran och en tredjeplats i Schackfyrans riksfinal.

– Mitt mål är att bli stormästare i schack, säger Warg Skåhlberg Lima de Faria med ett leende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!