Hur stor är sannolikheten för att få syn på en svart svan i Uppsala?
Tja, i princip noll.
Men det gjorde Rosie Selgerudh när hon var på väg till jobbet på tisdagsmorgonen. Hon åkte bil mot Uppsala, i höjd med åkern mellan Hemslöjdsvägen och Fyrisån när hon upptäckte den svarta fågeln med sin röda näbb, omgiven av ett gäng vita sångsvanar.
– Jag var på väg till jobbet och passerar varje morgon svanarna på åkern och i dag befann sig en svart svan i gruppen. Det var inte den vanliga synen så jag passade på att fota tillfället, säger Rosie Selgerudh.
Det skulle kunna vara en bild med rubriken "Finn fem fel". Men faktum är att den siktats i Sverige tidigare, bland annat i Hälsingland, Dalarna och södra Sverige.
Det är en art som är mindre än en knölsvan och som ursprungligen kommer från Australien och som också finns på djurparker i Europa.
Sävjasvanen har troligtvis rymt från en djurpark på kontinenten, berättar Jan Wärnbäck, ordförande i Upplands ornitologiska förening.
– Det här är en parkrymling som hängt på sångsvanar som övervintrat på kontinenten och som nu tagit sig tillbaka. De är vana att vara i grupper och då är sångsvanar det bästa de kan hitta, säger Jan Wärnbäck.
Han har inte sett fågeln med egna ögon men fick nyheten på tisdagsmorgonen när djungeltrumman gick på högvarv bland ornitologerna i Uppland, via deras informationsapp för fågelskådare.
Ska du spana på den själv då?
– Ja, det kommer jag absolut att göra. Så pass roligt är det att få se den, även om den inte är vild och egentligen inte räknas.
Hur då inte räknas?
– Parkrymlingar är jättevackra men de räknas till en annan kategori, de är inte på riktigt, för oss ornitologer eftersom det ska vara en vild svart svan man vill se.
Om den svarta svanen följt med en annan individ och bildat par kan den mycket väl återvända till sydligare trakter till vintern. Men den kan också bli ett lätt byte för rovfåglar.
– Den här fågeln löper större risk att utsättas för en örnattack eftersom den sticker ut bland de vita svanarna, säger Jan Wärnbäck.
Den svarta svanen har gett upphov till uttrycket "Cygne noir", svart svan på franska. Den svarta svanen-teorin går bland annat ut på att förklara sällsynta händelser med stor effekt, som är svåra att förutse och som är bortom de normala förväntningarna. Alltså ungefär som att få syn på en svart svan i Sävja!