Därför tror de på Sävjas framtid

Det har varit stökigt, för få aktiviteter och för lite besökare. Men nu satsas det för att Sävja kulturcentrum ska bli den mötesplats den var tänkt att bli.

I höst finns fler aktiviteter på Sävja kulturcentrum än tidigare, riktade till fler åldersgrupper. "Eftersom det inte finns så mycket annat i Sävja är det viktigt att vi fyller på med aktiviteter som de boende önskar" säger Massood Moaf Mafan som i våras anställdes som verksamhetssamordnare.

I höst finns fler aktiviteter på Sävja kulturcentrum än tidigare, riktade till fler åldersgrupper. "Eftersom det inte finns så mycket annat i Sävja är det viktigt att vi fyller på med aktiviteter som de boende önskar" säger Massood Moaf Mafan som i våras anställdes som verksamhetssamordnare.

Foto: Charlotte Winberg

Sävja2017-09-26 11:30

Klockan är halv ett natten mot den 10 mars 2013 när ett brinnande föremål kastas genom ett av Sävjabibliotekets fönster. När räddningstjänsten kommer fram är branden fullt utvecklad. Biblioteket totalförstörs. Inga böcker går att rädda.

Biblioteksbranden var kulmen på en lång tid av oroligheter och vandalisering i Sävja och fick många Sävjabor att vilja agera. Bland annat startades det unga lokala nätverket Operation Sävja.

Kanske blev branden även gnistan som fick ansvariga att slutligen sätta spaden i jorden för Sävja kultur­centrum. Ett kulturcentrum i den händelsefattiga stadsdelen hade varit planerat sedan 2008, men ständigt skjutits på framtiden. Efter branden var det många som sa att det fick vara slut på ursäkter – nu bara måste man satsa på Sävja.

Och den 14 december 2014invigdes så Sävja kulturcentrum, med målet att bli ”en plats för lärande ... gemenskap och möten mellan generationer och kulturer.”

Frågan är om det blev så. Solen lyser över Sävja denna septembertorsdag 2017 när Swhan Sarhangi kommer ut ur kulturcentrumets huvudentré.

– Nej ... det behövs riktiga aktiviteter. För mig är ett kulturcentrum en plats där man umgås. Inte bara hänger, som om det vore en trappuppgång, säger han när jag frågar om centrumet blev som han hoppats.

Det visar sig att Swhan Sarhangi jobbar som fritidsledare på Sävja fritidsgård.

– Sävja är ett väldigt isolerat område. Här finns ingenting, inget gym eller köp­centrum som i Gottsunda, vilket gör att vissa blir rastlösa. Det rättfärdigar inte att man bråkar, men det är en förklaring, säger han.

Ja, missnöjda Sävjabor har påpekat att det funnits för få aktiviteter på kultur­centrumet för den som är mellan 18 och 65. Antalet besökare har inte varit så många som politiker och andra hoppats på. Kanske inte bara på grund av för få aktiviteter; dippen i bibliotekets lånesiffror i våras ses som ett tecken på att folk tyckte det var för otryggt med gängen som stökade.

Men nu har nog Sävja kultur­centrum den stökigaste perioden bakom sig, hoppas Gunnar Berggren som är samordnare för Uppsalas tre kulturcentrum.

– Ända sedan mitten av juni har det varit väldigt lugnt. Nu har vi kopplat in väktare som stöd för både personal och besökare.

Det var precis likadant i Stenhagens kulturcentrum för några år sedan, påpekar han.

– Där var också hot och skadegörelse och vi fick ta in väktare. Verksamheten kommer att komma igång och sätta sig i Sävja på samma sätt som den gjort i Stenhagen.

Läs mer: Vakter på kvällen för bättre arbetsmiljö

Sedan i våras har Sävja kulturcentrum en verksamhetssamordnare anställd på heltid. Han heter Massood Moaf Mafan och ska nu i dagarna uppdatera hemsidan med höstens aktiviteter. Utbudet är större och bredare än tidigare terminer. Massood Moaf Mafan hoppas att så många Sävjabor och föreningar som möjligt kommer till träffen den 31 oktober för att berätta vad de vill ha för aktiviteter.

– Skillnaderna mellan Sävja och andra stadsdelar är att här inte finns köpcentrum, restauranger och annat. Då är det viktigt att vi kan fylla på med aktiviteter som de boende önskar. En vill kanske ha en bokcirkel, en annan musik och en tredje någon sport, säger han.

Även Swhan Sarhangi ser positivt på framtiden för Sävja kulturcentrum.

– Mycket är på gång, det finns en hel del planer. Och jag önskar verkligen att fler vuxna engagerade sig här, för det är allas vårt ansvar hur samhället ser ut.

Själv ser han framför sig hur matlagningskvällar och kulturkvällar där man bara umgås skulle kunna verka sammanhållande för stadsdelen. Han hejar på 18-åriga Leyla Salhe som går förbi kulturcentrumet på väg hem. Hon berättar att hon hängde väldigt mycket på fritidsgården i Sävja för fyra–fem år sedan. Kulturcentrumet besöker hon aldrig.

– Det är ju bra för de som är där att det finns. Men själv känner jag inte något riktigt behov av att vara där. Vi träffas hemma hos varandra eller tar bilen in till stan, säger hon.

Vad skulle finnas där för att du skulle gå dit?

– Jag vet inte ... men kanske ett kafé bara för oss som är arton plus där man kan fika, äta och röka vattenpipa.

Swhan Sarhangi har bott i Sävja sedan 1988. Han tycker att det är viktigt att balansera bilden av stadsdelen.

– Fler ungdomar sköter sig i dag än när jag gick ut skolan här 2003. Det är faktiskt mycket bättre i dag.

Fakta: Sävja kulturcentrum

På Sävja kulturcentrum samverkar kommunala verksamheter med föreningar och studieförbund. De fasta aktiviteterna är bibliotek, gym, musikstudio, replokal, kafé, fritidsgård och Svenska kyrkans diakoni. Utöver det finns program varje termin, i höst bland annat språkkafé, körkortsteori, IT-handledning, teaterkurs, författarbesök, danskurs, qigong och kör.

I Uppsala finns tre kultur­centrum: Stenhagen (sedan 2008), Gottsunda (sedan 2010) och Sävja (sedan 2014).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om