Drygt en timme från Uppsala, djupt inne i de uppländska skogarna, ligger ett av Nordens sista garverier. För hundra år sedan fanns det över 800 garverier i Sverige men nu är Tärnsjö ett av få som finns kvar i landet.
– Det är väldigt kul att jobba på ett unikt företag som har en så lång historia. Det väcker både passion och engagemang, säger Andreas Drugge, vd på Tärnsjö garveri.
Han tog över rollen i oktober förra året och har tidigare varit verksam inom modebranschen. Efter en tyngre tid har trenden vänt och Tärnsjös framtid ser ljusare ut. Garveriet är ett av få i världen som profilerat sig på att vara ett helt vegetabiliskt garveri.
– Vi har ett väldigt ambitiöst miljöarbete och jobbar konstant med vad vi kan klara av och erbjuda. Förutom de uppenbara fördelarna med hållbarhet ser produkten även naturlig ut med naturliga detaljer som gör varje produkt väldigt vacker, säger Andreas Drugge.
En del av satsningen för att särskilja sig från konkurrenter och nischa in sig är samarbetet med skodesignern och Uppsalabon Josefin Liljeqvist. Hennes företag tillverkar spårbara herrskor i läder där varje liten del som använts i produktionen ska gå att spåra till det exakta djur som lädret kommer ifrån och konsumenten ska kunna få veta hur djuret har levt.
– Vi är certifierade för att erbjuda full spårbarhet på vårt läder och vi är glada över att Josefin Liljeqvist hittade oss. Vi är jättestolta över vår produkt och ser definitivt en ökad efterfrågan för vår typ av läder. Det är spännande att man kan följa läder ända tillbaka till vilken gård och den specifika individ som det kommer från. Det kräver mycket dokumentation och hårt arbete men vi tror att miljöarbetet kommer att bli ännu viktigare framöver, säger Andreas Drugge.