Föreningen Fjärdhundraland är en del i projektet "Måltidsupplevelser i historisk miljö" som valts ut av Jordbruksverket som ett pilot- och samarbetsprojekt.
Med projektet ska en metod skapas för affärsutveckling av lokalproducerat mathantverk i kombination med historiska miljöer.
– Metoden går ut på att bygga en produkt kring kulturarvet. Det finns en stor potential för ökad turism där, säger Gunnar Öhrnell i Salnecke utanför Örsundsbro som med sitt företag Heritage Dynamic leder projektet.
Trakten kring Fjärdhundra och Örsundsbro är strategisk ur turismsynpunkt. Här finns många mathantverkare och en mängd historiska miljöer samt närhet till flera större städer.
I projektet samarbetar han med föreningen Fjärdhundraland som har en väl upparbetad organisation för besöksnäring i området.
– Projekt har i en tendens att fungera som tomtebloss, de lyser upp en kort tid. Fjärdhundraland står för kontinuitet, resultaten av projektet blir kvar i föreningen och är något att bygga vidare på, säger Gunnar Öhrnell.
Fån Fjärdhundralands sida har ambitionen länge varit att berätta den lokala historien.
– Här finns kulturhistoria från forntiden och framåt och mycket är intakt. Trakten är som ett stort museum om man har kunskap att se det, säger Mats Thorburn, ordförande i Fjärdhundraland.
Inom föreningen ser man hur turismen ökat tack vare de olika rundor man arrangerar varje år, Loppisrundan, Tuva och täppa, Rebusrundan och Mat och människor.
– Med Mat och människor kom mycket nya kunder från Stockholm. De vill handla unika produkter, gärna i kombination men en upplevelse. Min förhoppning är att det här projektet ska bli ett bra komplement till rundorna, säger Mats Thorburn.
Samverkan sker även med Salnecke slott, Salnecke slottscafé, Lagunda församling, Smakminnen AB och Uppsala Universitet.
Under projekttiden ska två olika events/produkter tas fram och genomföras. Det kan exempelvis vara en historisk julmarknad med inriktning mot mathanverk vid Salnecke slott.
Problemet med kulturmiljöer är att de sällan är speciellt kommersiella. Genom samarbete med lokala matproducenter finns möjligheten att skapa produkter som ger inkomster och arbetstillfällen på landsbygden.
– Det är ett sätt att göra så att kulturmiljöerna blir en självbärande produkt. En ensam runsten är i sig inte så mycket men i ett sammanhang, ett vikingaläger eller en guidad visning blir den mer intressant, säger Gunnar Öhrnell.
Projektet pågår till årsskiftet och har en budget på 500 000 kronor. Jordbruksverket går in med 350 000 resten är egenfinansiering genom medel från Enköpings kommun, Lagunda församling, region Uppsala och länsstyrelsen i Uppsala län.