Långa köer till röntgen

Ända upp till tio månader har patienter remitterade till undersökning med magnetkamera vid Akademiska tvingats vänta. Brist på personal och nya vårdprogram gör situationen på Bild- och funktionsmedicinskt centrum (BFC) hårt ansträngd.

Foto: Staffan Claesson

Röntgen2017-10-08 08:00

Efterfrågan på såväl skiktröntgen, datortomografi (DT), som undersökningar med magnetkamera (MR), har ökat. En anledning är de standardiserade vårdförlopp (SVF) för bland annat olika cancerdiagnoser som införts sedan 2016. SVF har givit ett större inflöde av remisser för undersökningar på BFC, och vårdprogrammen har fokus på ledtider i förloppen utredning, bedömning och behandling.

– Det innebär längre väntetider för andra remisser trots att vi hittills i år kunnat utföra lika många DT-undersökningar som motsvarande tid förra året, och ökat produktionen av MR-undersökningar med sju procent, säger Adel Shalabi, verksamhetschef vid BFC.

För att ytterligare öka antalet undersökningar och korta väntetiderna kommer BFC att göra helgkörningar under hela hösten. Man samarbetar med lasarettet i Enköping och också med en extern leverantör för att kunna kapa köerna av patienter som väntar på undersökning.

– Remisserna som kommer till oss får olika tidsprioritering utifrån medicinsk indikation. De som väntat längst utifrån beräknat undersökningsdatum på DT-undersökning har väntat 2-3 månader längre än beräknat. För MR har de som väntat längst väntat 10 månader. De åtgärder vi nu har satt in räknar vi med att ska leda till att väntetiderna förkortas under hösten, säger Adel Shalabi.

Personalbristen på BFC gäller framför allt röntgensjuksköterskor, och Adel Shalabi konstaterar att det råder brist på röntgensjuksköterskor över hela Sverige:

– Vi arbetar strategiskt med vår kompetensförsörjningsplan för att förbättra bemanningssituationen på sikt. Den innehåller bland annat satsningar på en utvecklingstrappa för röntgensköterskor och planerad kompetensutveckling. Utöver årets lönerevision har vi också gjort en rejäl extrasatsning på löner som innebär att vi är konkurrenskraftiga, säger Adel Shalabi.

I våras var det under några veckor långa köer till drop in-tiderna för konventionell röntgen på BFC. Byte av röntgenutrustning i ett undersökningsrum reducerade kapaciteten, och det hände att sjukhusets väktare fick lugna upprörda patienter. Efter påsk var den nya utrustningen på plats.

– Drop-in finns för konventionella röntgenundersökningar här, och det finns också möjlighet att vända sig till röntgenmottagningen i Östhammar eller lasarettet i Enköping, säger Adel Shalabi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!