Madelene vill bli störst i världen inom sin bransch

Årets komet och Årets företagare. Det är utmärkelser som 24-åriga Madelene Törnblom från Örbyhus har fått. Hon har gjort succé med sitt företag som säljer ridsportkläder. "Jag är min egen kund" är hennes framgångsrecept.

Madelene Törnblom bor nära stallet i Örbyhus där hennes häst Dogge finns. Hennes hobby har alltid varit hästar och det har lagt grunden till hennes framgångsrika ridsportsföretag Maya Dolorez. "Jag är min egen kund och det har hjälpt mig att utveckla nya produkter."

Madelene Törnblom bor nära stallet i Örbyhus där hennes häst Dogge finns. Hennes hobby har alltid varit hästar och det har lagt grunden till hennes framgångsrika ridsportsföretag Maya Dolorez. "Jag är min egen kund och det har hjälpt mig att utveckla nya produkter."

Foto: Adam Wrafter

Ridsport2021-09-11 20:00

Kvinnor & pengar

– Titta där! En hjort på fältet! Så coolt, vanligtvis brukar de mest röra sig i mörkret, säger Madelene Törnblom och pekar ut mot fältet som tar vid där hennes veranda slutar.

Hon bor i Örbyhus i en villa som inte syns på Google maps. Den är så ny, dessutom väldigt välstädad och har många meter i takhöjd. Utanför de lika höga fönstren syns hennes föräldrars gård där Madelene växte upp. Mellan husen blommar de knallgula rapsfälten. På föräldrarnas gård har hon sina två hästar.

– Jag har ridit sen jag var tre år och tävlat i hoppning. Jag började på ridskola och blev besatt av hästar. Och det är jag fortfarande, säger Madelene Törnblom som både är tävlingsmänniska och en dålig förlorare.

undefined
Madelene Törnblom tjänade startkapitalet till sitt företag genom att rida in en unghäst och sälja den. Nu äger hon Dogge i stället.

För tre år sedan började hon sälja ridsportskläder i det egna företaget. Namnet dök upp när hon satt i soffan och googlade, och hittade en kvinna som skrev: "Om jag får en dotter ska hon heta Maya Delorez". Madelene visste att hon ville ha ett personnamn, ungefär som Uppsalaföretaget Daniel Wellington, och Maya Delorez kändes rätt och passade bra ihop med loggan, tyckte hon.

Hittills har utvecklingen gått käpprätt uppåt. Såklart började allt med hästar. Hon köpte och sålde hästar. Bland annat en unghäst som kom från Tyskland red hon in själv och sålde för 120 000 kronor. Hon, som bara var 20 år, och pluggade HR vid Uppsala universitet skulle inte fått några lån vid den tidpunkten i livet. Men i hennes huvud pågick planerandet av företaget. Pengarna från hästförsäljningen blev startkapitalet.

– Jag berättade inte för någon förrän planerna kommit ganska långt. Jag ville inte veta hur människor skulle reagera på min vision. Själv visste jag precis hur jag ville ha det.

undefined
Madelene Törnblom satsar på att skala upp sitt företag internationellt.

Madelene har aldrig tvivlat på sin förmåga.

– Nej, jag har alltid vetat att jag ville starta ett företag och tänkt klart jag kan det, säger hon.

Hon tyckte inte att andra ridsportskläder var i takt med tiden. Bara för att ryttare ridit i piketröjor och ridbyxor i tjock bomull i många herrans år behövde ju kläderna inte alltid vara så. I stället ville hon tillverka ridsportskläder i moderna funktionsmaterial av typen som används i andra sportkläder.

– Jag tyckte det var dags att optimera ridkläderna och anpassa dem efter sporten. Både material och modeller kunde förbättras. Jag har till exempel alltid haft svårt att veta var jag ska ha mobilen när jag rider, säger hon som ritade in en ficka för telefonen på ridbyxorna.

Hon har alltid utgått från sig själv när hon skapar sina kollektioner. Som ryttare vet hon sina egna behov och vad hon saknade.

– Jag är min egen kund och det har hjälpt mig att utveckla nya produkter.

Hon visste ingenting om klädproduktion från början, hade ingen erfarenhet av branschen men satte igång att googla. Det blev många timmar framför datorn. Men Madelene hade en tydlig vision och hon gjorde allt själv till en början. 

– Jag ritade kläderna, det blev mycket klippa och klistra, och många streck i datorn. Jag gjorde företagets logga och programmerade min egen hemsida. När jag vet vad jag vill kan jag bli sjukt envis och det har jag haft stor nytta av, säger hon och ler underfundigt. 

En annan förklaring till att hon gjorde allting själv var att hon måste hålla i slantarna.

– Ganska tidigt bestämde jag att bara ha e-handel. Inget skulle säljas i butik för jag ville äga hela kedjan och slippa mellanhänder, säger hon.

Då var det relativt nytt att endast ha e-handel men det skulle visa sig att Madelene Törnblom hade bra tajming. Sedan dess har handeln på nätet tagit jättekliv uppåt år från år.

undefined
Madelene Törnblom bor nära stallet i Örbyhus där hennes häst Dogge finns. Hennes hobby har alltid varit hästar och det har lagt grunden till hennes framgångsrika ridsportsföretag Maya Dolorez. "Jag är min egen kund och det har hjälpt mig att utveckla nya produkter."

Fram till mars i fjol hade hon inte köpt en enda annons, varken i traditionella eller i sociala medier.

– Från början åkte jag ut till många regionala tävlingar här i Uppland, visade upp mig och sålde kläder. Och så frågade jag ryttare jag kände om de ville testa plaggen och det var en del positiva till. På så sätt spred sig ryktet om kläderna från mun till mun.

Dagen innan vi ses har hon lanserat sin första herrkollektion. Numera ingår 170 produkter i varumärket och Madelene Törnblom jobbar hårt.

– Jag har nog inte sett en enda tv-serie i hela mitt liv. Jag blir rastlös av att sitta i soffan. När jag inte jobbar så rider jag eller tränar på gym. 

Hon tycker inte om hushållssysslor och är dålig på att laga mat. 

Har du tips till unga tjejer som vill starta eget företag? 

– Kasta er ut! Lita på magkänslan och var inte rädda för att jobba hårt, säger hon.

Att ha en tydlig vision har också sina sidor. Hittills har det fungerat bra för Madelene men hon är medveten om att det en dag kan bli hennes fall.

– My way or no way. Min mardröm är att jag blir för fast i att allt ska vara på mitt sätt och att det gör att jag stoppar utvecklingen av företaget. Ibland behöver jag komma ur min egen vision och låta någon annan sätta sin prägel på det vi gör.

Hon är mån om att utveckla sina produkter och ritar fortfarande allt själv. Men vissa sysslor inom företaget har hon släppt till andra.

– De administrativa sysslorna får gärna någon annan ta över. Jag är sjukt slarvig med kvitton, säger hon utan minsta tvekan.

Har du andra dåliga egenskaper på jobbet?

– Det får du fråga mina anställda om men de brukar säga att jag ibland kan vara lite disträ, när jag hamnar i mina egna tankar och zonar ut. Då kan det vara svårt att få kontakt med mig.

undefined
Innan Madelene Törnblom startade sitt företag berättade hon inte om planerna för någon. Hon visste precis vad hon ville men ville inte veta hur människor skulle reagera.

I dag har Maya Delorez 16 anställda. Alla är tjejer och hästmänniskor.

– Det är en klar fördel, då är man intresserad av branschen men det är inget krav när jag nyanställer, säger Madelene Törnblom.

I fjol var omsättningen 40 miljoner kronor, varav 20 procent av försäljningen skedde utanför Sverige. I år har 70 procent av försäljningen skett utomlands och omsättningen beräknas bli 100 miljoner kronor.

– Vi säljer bra i Nederländerna, Tyskland, USA och Storbritannien, säger Madelene som just köpt ny mark i Tierps kommun för att klara expansionen. 

Har du blivit speciellt bemött för att du är ung tjej och företagare?  

– Många har gett mig råd – utan att jag bett om det – att inte expandera globalt utan att ha verksam personal på plats i de olika länderna. Men vi har sålt i 60 länder och haft både lager och kontor i Uppsala utan problem.

Madelene Törnblom har även en tydlig framtidsvision. Hennes drivkraft är att Maya Delorez ska bli ett av världens största ridsportmärken.

Madelene Törnblom

Familj: Sambo. 

Ålder: 24 år. 

Fritid: Hästar och träning. 

Längtar efter: Gå på härliga evenemang.

Bästa podd: För att lära mig: "Framtidens E-handel" och för nöje: "Ursäkta". 

Lyssnar på: Är en periodare vad det gäller musik.

Blir stressad av: Är väldigt stresstålig, tur nog. 

Blir lycklig av: Uppnådda mål.

Ångrar: Försöker att inte ångra så mycket och kollar hellre framåt. 

Kastat i onödan: Min studentmössa, det säger andra var onödigt. Men jag är nöjd med det.

Skulle vilja ha: Ett större kontor. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!