Revisorer granskar uppskrivet resultat

Den rejält uppskrivna positiva prognosen när det gäller det ekonomiska resultatet för Tierps kommun ska granskas av kommunrevisorerna.

Till vänster ser vi Daniel Blomstedt (M), kommunrevisionens ordförande,  som förklarat att det uppskrivna ekonomiska resultatet i kommunen för 2019 kommer att granskas.

Till vänster ser vi Daniel Blomstedt (M), kommunrevisionens ordförande, som förklarat att det uppskrivna ekonomiska resultatet i kommunen för 2019 kommer att granskas.

Foto: Kjell Sjöberg

Resultat2019-11-05 12:00

– Vi kommer att undersöka hur man tillämpat reglerna för så kallade komponentavskrivningar i den reviderade prognosen, då det haft effekt på resultatet, säger Daniel Blomstedt (M), ordförande i kommunrevisionen.

När delårsrapporten (januari till augusti) presenterades i slutet av oktober för politikerna i kommunstyrelsen så var prognosen ett minusresultat på knappt 20 miljoner kronor för 2019 istället för ett budgeterat plusresultat på 13,3 miljoner kronor för Tierps kommun.

Vid mötet fick kommundirektören Randi Graungaard i uppdrag att göra en fördjupad analys av räkenskaperna.

Den nya analys som gjorts pekar mot ett plusresultat på fem miljoner kronor i stället för minus på 20 miljoner kronor. En bidragande faktor till detta är hur komponentavskrivningar vid större investeringar används i redovisningen. Vid en sådan delar man upp och varierar avskrivningarnas storlek för olika delar av investeringen beroende på nyttjandetid. I den reviderade prognosen har kostnaderna för avskrivningarna minskats med tolv miljoner kronor. 

Det största oppositionspartiet Socialdemokraterna menar att detta handlar om en extrem tolkning av reglerna för att få till ett så positivt resultat som möjligt av den styrande politiska kvintetten (C, M, L, KD och MP).

– Det finns ingenting i dag som säger att några fel begåtts, men det finns skäl att titta på hur detta tillämpas då komponentavskrivningar är ett ganska nytt sätt att arbeta, säger Daniel Blomstedt. 

Karta: Tierp
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!