Lyckan över att Spessito gav Luthagens krogliv en guldkant blev kortvarig. De öppnade i slutet av 2010 och har redan tagit ner skylten. Men restaurangen i hörnet Ringgatan/Börjegatan lever kvar i ny skepnad. Krogprofilen Zmajko Petronijevic (Baren Baren) har startat om och satt upp en ny skylt med sitt eget namn på. Och fastän en hel del är sig likt är förändringen i inriktning tydlig. Där Guldkajenominerade Spessito var lite storstadstrendig vill Pappa Zmajko vara familjär, ett enklare ställe med starkare kvarterskrogsbetoning.
Vad är det då som gör förändringen? I mångt och mycket handlar det om bemötandet, om ett lättsamt tilltal från personalen och det faktum att ”pappa” Zmakjo själv kan ses promenera runt bland gästerna – servera lite här, småprata lite där. En annan sak är priserna. Pappa Zmajko lockar med högst överkomliga priser. Båda faktorerna är sådana som kan göra stammisar av tillfälliga gäster. Den bohem-snygga inredningen är kvar från förr, men har normaliserats med ett mer konventionellt barbygge. Udden är borta, men känslan av trivsel finns kvar.
Menyn har samma utseende som förut, men maten är förstås inte likadan. Priserna har inte blivit lägre helt utan konsekvenser. Bruschettan med buffelmozzarella och serranoskinka (85 kr) gör man klokt i att skippa. Surdegsbrödet göms under en enorm hög tomatsallad som är full av alldeles för stora vitlöksbitar. Tre varianter av gratinerad grönmussla (70 kr) är bättre, särskilt musslan med gröna örter och smör smakar bra, men skaldjuren är aningen sega.
Bland huvudrätterna slås man av hur billiga pizzorna är för att vara ”restaurangpizzor”. Patrullen äter en camarones calientes (80 kr) med god aptit och konstaterar att även om den inte är i toppklass så är den god nog att jämföras med pizzor som på andra ställen kostar över hundralappen. Räkorna är chiliheta, precis som utlovat, och bottnen knaprig i kanterna. Tummen upp för det!
Husets fisk- och skaldjursgryta (159 kr) är en buljongbaserad gryta med smak av stjärnanis och fänkål. Mängden fisk och kräftstjärtar är generös, men det förlåter inte helt det faktum att fisken är torr och tråkig.
Hängmörad Faringebiff med chilibearnaise (189 kr) kommer in stekt exakt efter gästens önskemål. Menyn lovar en ljummen tomatsallad, men det som ligger på tallriken är en blandsallad, med tomat, rucola, sojabönor och solrosfrön som har en skön hemgjord känsla.
På efterrättsfronten är Gino (60 kr) ett kärt återseende av en retrodessert, gjord precis som originalet med banan, kiwi och jordgubbar. Enkelt och gott. Desserten halloncheesecake (55 kr) serveras i glas, toppad med strössel. Den är ganska långt ifrån en klassisk cheesecake, mer som en sorts yoghurt, men smakar gott och friskt.
Att Spessito är borta är tråkigt, men å andra sidan kan den som bor i närheten nu kanske ha råd att äta oftare på sin kvarterskrog. Den förlorade udden kompenseras dessutom till viss del av den fina stämningen – Pappa Zmajko och hans gäng vet hur man skapar trivsel.
PAPPA ZMAJKOS
Ringgatan 35 tel 018-51 40 00 nwww.pappazmajko.se
Passar för: Den spontana kvartersmiddagen, eller kanske den avslappnade familjetillställningen.
Kök: Klassisk kvarterskrogsmat med pizzor, kötträtter, någon pasta och någon sallad, m m.
Prisnivå: Trerätters utan dryck (exempelpris): 275 kr.
Prisvärt: Ja, de sympatiska priserna är en stor fördel. Särskilt pizzorna är betydligt billigare än de brukar vara på ställen som är mer restaurang än ren kvarterspizzeria.
Övrigt: Den relativt stora uteserveringen med fritt läge för solen lär bli en hit under sommaren.