Yukikos sushi
Sushikrogarna blommar som på ett japanskt körsbärsträd om våren. Det lär finnas närmare ett par hundra i Sverige. Uppsala har begåvats med en handfull.Som med alla trender kan de vara både på gott och ont. En del sushikrogar är förvånansvärt fantasilösa. Trots att de nordiska haven kryllar av fisk som lämpar sig alldeles utmärkt för ambitiösa sushikockar, har många begränsat sitt utbud till lax, tonfisk och räkor. Det klibbiga riset är inte alltid smaksatt, inte ens med vinäger, och blir ofta till en tråkig kudde toppad med skivor av fisk som fått ligga uppskurna på tok för länge för att behålla sin spänst och fräschör.Inget av detta gäller dock Yukikos Sushi på Norbyvägen. I en milt sagt anonym lokal, några kilometer från centrala Uppsala, döljer sig överraskande nog ett mecka för sushiätare. Här är ambitionerna extremt höga, och frågan är om vi någonsin ätit bättre sushi än i Eriksberg. Då har vi vägt in en och annan internationell upplevelse.Granne med en betydligt större och mer iögonfallande restaurang är det lätt att missa Yukikos sushi. Men väl innanför den diskreta entrén möts man av en rejäl tillredningsdisk med alla råvaror väl skyltade. Här levereras även sushi för takeaway, varför man får ta sig förbi alla som väntar på sin hämtmat. Själva restaurangen nås via en funktionell men ganska trist passage med toalett och klädhängare.Lokalen är uppdelad i två rum. Ett mer konventionellt med rustika bord, stolar och små japanska prydnadssaker. Det andra rummet är helt japanskt, dit man bara kliver in i strumplästen. Personalen springer fram och tillbaka och har ett snärj med att ta av och på sina skor. Avdelningen har byggts upp med mjuka dynor på bänkar som når nästan i jämnhöjd med borden. Men man sitter helst på knäna och känslan av att vara i en annan mer rofylld värld infinner sig snabbt. Många har hittat hit, och de tycks alla veta vad de kommit för. Menyn ryms på en A4 men är överraskande komprimerad och bjuder på stora variationer. Priserna är dessutom sympatiskt låga. Dyrast är sashimi moriawase för 190 kronor. Här finns sushi i form av kockens val, liten, mellan och stor även i lyxig variant, som inte lämnar mycket övrigt att önska. Det finns hosomaki, som är sushirullar med en ingrediens (gurka, lax eller tonfisk), temaki strutar av noriblad med diverse läckert innehåll, bland annat japansk majonnäs och rolls med en rad frestande smakkombinationer.Vi äter kockens val, liten (60 kronor), som visar sig vara en sex bitars sushi, varav tre med lax, en med räka, en med crabstick och en sushirulle. Vi kombinerar med en california temaki (25 kronor) som innehåller avokado, majonnäs, crabstick, gräslök, sallad och gurka. Sushin serveras på vackra vita rektangulära tallrikar, alldeles lagom stora. Till detta dricker vi grönt te (15 kronor), trots att den snabba och mycket korrekta servicen rekommenderar isvatten, som prompt ställts in i en stor kanna på bordet. Sushiriset är perfekt i sin återhållsamma klibbighet, så ovanligt smakrikt och i full harmoni med den fräscha, nyuppskurna fisken. Lyx moriawase, stor (145 kronor) är en mindre orgie i havets läckerheter. Lax, räka, tonfisk, kisu, pilgrimsmussla, havsål, makrill, laxrom, åtta- och tioarmad bläckfisk, och en temakistrut till detta det smakar så ljuvligt gott att vi nästan blir stumma av lycka. Sashimi är den optimala japanska fiskrätten, där skurna fiskbitar serveras utan andra tillbehör än den gröna pepparroten och sojan. Sashimi moriawase (190 kronor) bjuder på lax i lagom tunna skivor, kisu och bläckfisk, raffinerat upplagt på en bädd av grönt och dekorerad med konstnärligt uppskuren gurka. Vackert travad tonfisk kommer i en skål vid sidan av. Fisken bokstavligen smälter i gommen och sprider en lyckokänsla i kropp och själ, som följer oss ända ut på Norbyvägen dit alla älskare av sushi snarast bör söka sig. För bättre än så här kan det knappast bli.Testpatrullen 25/11 2005
|
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!