Yukikos sushi
Sushikrogarna blommar som pÄ ett japanskt körsbÀrstrÀd om vÄren. Det lÀr finnas nÀrmare ett par hundra i Sverige. Uppsala har begÄvats med en handfull.Som med alla trender kan de vara bÄde pÄ gott och ont. En del sushikrogar Àr förvÄnansvÀrt fantasilösa. Trots att de nordiska haven kryllar av fisk som lÀmpar sig alldeles utmÀrkt för ambitiösa sushikockar, har mÄnga begrÀnsat sitt utbud till lax, tonfisk och rÀkor. Det klibbiga riset Àr inte alltid smaksatt, inte ens med vinÀger, och blir ofta till en trÄkig kudde toppad med skivor av fisk som fÄtt ligga uppskurna pÄ tok för lÀnge för att behÄlla sin spÀnst och frÀschör.Inget av detta gÀller dock Yukikos Sushi pÄ NorbyvÀgen. I en milt sagt anonym lokal, nÄgra kilometer frÄn centrala Uppsala, döljer sig överraskande nog ett mecka för sushiÀtare. HÀr Àr ambitionerna extremt höga, och frÄgan Àr om vi nÄgonsin Àtit bÀttre sushi Àn i Eriksberg. DÄ har vi vÀgt in en och annan internationell upplevelse.Granne med en betydligt större och mer iögonfallande restaurang Àr det lÀtt att missa Yukikos sushi. Men vÀl innanför den diskreta entrén möts man av en rejÀl tillredningsdisk med alla rÄvaror vÀl skyltade. HÀr levereras Àven sushi för takeaway, varför man fÄr ta sig förbi alla som vÀntar pÄ sin hÀmtmat. SjÀlva restaurangen nÄs via en funktionell men ganska trist passage med toalett och klÀdhÀngare.Lokalen Àr uppdelad i tvÄ rum. Ett mer konventionellt med rustika bord, stolar och smÄ japanska prydnadssaker. Det andra rummet Àr helt japanskt, dit man bara kliver in i strumplÀsten. Personalen springer fram och tillbaka och har ett snÀrj med att ta av och pÄ sina skor. Avdelningen har byggts upp med mjuka dynor pÄ bÀnkar som nÄr nÀstan i jÀmnhöjd med borden. Men man sitter helst pÄ knÀna och kÀnslan av att vara i en annan mer rofylld vÀrld infinner sig snabbt. MÄnga har hittat hit, och de tycks alla veta vad de kommit för. Menyn ryms pÄ en A4 men Àr överraskande komprimerad och bjuder pÄ stora variationer. Priserna Àr dessutom sympatiskt lÄga. Dyrast Àr sashimi moriawase för 190 kronor. HÀr finns sushi i form av kockens val, liten, mellan och stor  Àven i lyxig variant, som inte lÀmnar mycket övrigt att önska. Det finns hosomaki, som Àr sushirullar med en ingrediens (gurka, lax eller tonfisk), temaki  strutar av noriblad med diverse lÀckert innehÄll, bland annat japansk majonnÀs  och rolls med en rad frestande smakkombinationer.Vi Àter kockens val, liten (60 kronor), som visar sig vara en sex bitars sushi, varav tre med lax, en med rÀka, en med crabstick och en sushirulle. Vi kombinerar med en california temaki (25 kronor) som innehÄller avokado, majonnÀs, crabstick, grÀslök, sallad och gurka. Sushin serveras pÄ vackra vita rektangulÀra tallrikar, alldeles lagom stora. Till detta dricker vi grönt te (15 kronor), trots att den snabba och mycket korrekta servicen rekommenderar isvatten, som prompt stÀllts in i en stor kanna pÄ bordet. Sushiriset Àr perfekt i sin ÄterhÄllsamma klibbighet, sÄ ovanligt smakrikt och i full harmoni med den frÀscha, nyuppskurna fisken. Lyx moriawase, stor (145 kronor) Àr en mindre orgie i havets lÀckerheter. Lax, rÀka, tonfisk, kisu, pilgrimsmussla, havsÄl, makrill, laxrom, Ätta- och tioarmad blÀckfisk, och en temakistrut till detta  det smakar sÄ ljuvligt gott att vi nÀstan blir stumma av lycka. Sashimi Àr den optimala japanska fiskrÀtten, dÀr skurna fiskbitar serveras utan andra tillbehör Àn den gröna pepparroten och sojan. Sashimi moriawase (190 kronor) bjuder pÄ lax i lagom tunna skivor, kisu och blÀckfisk, raffinerat upplagt pÄ en bÀdd av grönt och dekorerad med konstnÀrligt uppskuren gurka. Vackert travad tonfisk kommer i en skÄl vid sidan av. Fisken bokstavligen smÀlter i gommen och sprider en lyckokÀnsla i kropp och sjÀl, som följer oss Ànda ut pÄ NorbyvÀgen dit alla Àlskare av sushi snarast bör söka sig. För bÀttre Àn sÄ hÀr kan det knappast bli.Testpatrullen 25/11 2005
|
SÄ jobbar vi med nyheter LÀs mer hÀr!