"Vill kunna höja volymen mer än jag borde"

Han har varit i restaurangbranschen sedan han var 14 år gammal. Devrim Varhos är platschef för nystartade La Parrilla. Högljutt och Sturehof-flöde på gästerna lyder hans recept.

– Jag siktar på att vi ska ha väldigt mycket cava, berättar Devrim Varhos, platschef på nyöppnade La Parrilla i Uppsala.

– Jag siktar på att vi ska ha väldigt mycket cava, berättar Devrim Varhos, platschef på nyöppnade La Parrilla i Uppsala.

Foto: Anders Ahlgren

Restaurang2015-09-11 05:00

När UNT Helg besöker La Parrilla har restaurangen bara varit öppen i några timmar.

– Det har gått över förväntan faktiskt. Det flyter på rätt bra, men nu har vi bara haft lunch och inte hunnit öppna butiken än, så återkom i kväll så ser vi, säger DevrimVarhos lite skämtsamt, och tillägger:

– Men vi har jättebra personal, det är tack vare dem som det har gått så bra.

LÄS MER: Så blir höstens stora krogsatsning

Det var före millennieskiftetsom mat- och dryckesintresset började på riktigt. DevrimVarhos, som kommer från Uppsala, jobbade då på en restaurang här i stan som hette Grisen Kök & Bar. Därefter har han hunnit med en hel del, bland annat arbete i Spanien, USA och ett flertal år inom Stureplansgruppen i Stockholm. Synen på branschen har förändrats genom åren till det mer positiva, menar han.

– Det är fler kockar och bartenders i tv nu, det gör att folk har fått mer respekt och har förstått att det är ett riktigt yrke, inte något man bara passerar förbi. Det är nog den största skillnaden, säger Devrim Varhos.

Han pratar ömt om olika bubblig cava och små spanska delikatesser, men väl hemma blir det inte så mycket matlagning.

– När jag renoverade min lägenhet i Stockholm så stod den nya spisen i vardagsrummet i sex månader innan jag installerade den. Om jag jobbar mycket så vill jag inte gå hem och ställa mig och laga mat, då vill jag hellre äta ute och själv bli serverad, säger han och ler.

När han nyligen flyttade hem till Uppsala igen och fick höra talas om La Parrilla skickade han snabbt sitt cv och kom på intervju samma kväll. Nu hoppas han kunna få samma flöde på gästerna som Stockholmsrestaurangen Sturehof, hans personliga förebild.

– Några och dricker öl med en vän, andra firar sin mammas 60-årsdag, ett par har en mysig middag...det ska alltid finnas ett tillfälle när du vill komma hit. Jag vill lyckas få till det. Det är en svår balansgång mellan att inte vara en finkrog, men inte för relaxed heller. Det är jättesvårt, men jag vill försöka hitta dit. Då kommer det att vara folk här hela tiden.

Vad kommer gästerna få uppleva?

– En härlig, högljudd stämning. Det ska vara lite mer högljutt än det typiskt svenska. Jag vill kunna höja ljudvolymen lite mer än jag borde.

Devrim Varhos

Ålder: 37 år.

Bor: Kåbo, Uppsala.

Aktuell med: Platschef för nyöppnade restaurangen La Parrilla i Uppsala, som har grill, pinxtos (lite som tapas), bar och deli, med inspiration från Sydamerika, Spanien och New York. Bakom restaurangen står teamet från hotellet och restaurangen Villa Anna.

Tycker om att äta: ”Boquerones. Första gången jag åt det bara smälte det i munnen, det var så gott.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!