Tzatziki

Öppet Mån-fre kl 17-23, lörd kl 13-23, sön kl 13-22.Pris: förrätter 49-110 kronor, huvudrätter 89-129 kronor, desserter 33-39 kronor.Uppsala har fått ytterligare en grekisk restaurang. Är det någon typ av krog som är vanlig i Uppsala, är det just den grekiska tavernan. Vad finns det då för skäl att besöka Tzatziki som den nya krogen heter?Miljön och ett brett utbud av meze (smårätter) kan vara ett motiv.Tzatziki ligger i det gamla stenhuset vid Fyrisån intill Upplandsmuseet, där tidigare Café Dombron och senast baren Lilla Helgonet huserade. Entrén sker via en brant trappa som kräver nyktert beteende om man skall nå underjorden helskinnad. Väl nere möter oss en dekorativ miljö med vitkalkade valv och ålderdomliga, murade sten- och tegelväggar. Djupa fönsternischer erbjuder en målerisk utsikt över Fyrisåns strömmar nedanför Kvarnfallet.Inredningen har taverniserats med ömsom lätt hand och ömsom grova penseldrag. Färgtoner från tegelväggar och golv tas upp av rödbruna mattor och dukar. Det skapar en varm ton i lokalerna. Några grälla oljedukar på väggarna och en jättelik väggmålning i ena matsalen föreställande solnedgång över Poros kan få en trendkänslig själ att höja på ögonbrynen.Menyn är strikt grekisk men känns igen från andra tavernor med till exempel moussaka, souvlaki och lammkotletter. Skönt är dock att slippa uppblandning med plankstek och pasta. Ett bra inslag i menyn är ett generöst utbud av meze ­- inte mindre än 18 stycken. Priset 49 kr är kanske lite högt för varje enskild rätt. Dock går det att få ett urval meze till hyggligt pris. Som inledning väljer vi ett sådant fat med blandade meze (110 kr) samt saganaki (49 kr). Det senare är en stekt grekisk delikatessost, enligt menyn. Osten är fint panerad men den känns både lite för salt och enahanda som ensam förrätt.Det blandade mezefatet är en prisvärd investering. Det rymmer inte mindre än elva smårätter. För den som inte är vrålhungrig, skulle detta kunna räcka till en måltid, med lite extra pitabröd. Särskilt välsmakande är aubergineröran, musslan med sötaktig fyllning av ris, russin och pinjenötter, de citronfriska vinbladsdolmarna och de ugnsbakade, vita elefantbönorna.Varmrätterna är inte lika upphetsande. Souvlaki (125 kr) är ett ordinärt grillspett med fläskfilé, tsatsiki, grekisk sallad och en rejäl laddning potatisklyftor. Moussaka (89 kr) är en gratäng med hygglig kryddning ­ även lite kryddpeppar, tycker vi oss märka. Dock innehåller den mer potatis än auberginer. Även här återkommer de trogna följeslagarna tsatsiki och grekisk sallad. Det blir lätt lite kladdigt efter en stund när man äter grekiska rätter med den här blandningen på tallriken. Lite annorlunda är psito kleftiko (125 kr). Rätten utgörs av oxkött, lök, tomater, ärter, morötter och potatis som bakats i ett knyte av smörpapper i ugnen. Det smakar faktiskt bättre än vad det låter. Köttet är mört och ingredienserna har bildat en mustig gryta. Separat serveras en rejäl skiva gratinerad fetaost med ett täcke av rödlök. Den assietten känns ganska onödig som tillbehör.Menyn innehåller fyra traditionella desserter. Vi testar yoghurt med honung och valnötter (39 kr) och halvas (35 kr), som är en stor skiva torr och söt mandelkaka, som i konsistensen liknar en maräng. Gottegrisen inom oss grymtar besviket. För den som tycker om grekisk mat kan Tzatziki vara värd ett besök. Portionerna är av hygglig storlek, priserna modesta och servicen vänlig. Men vi saknar det där lilla extra som skulle höja Tzatziki över andra grekiska krogar i Uppsala.

Restaurang2003-01-17 10:32
NULL
|
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!