Tzatziki
Ăppet MĂ„n-fre kl 17-23, lörd kl 13-23, sön kl 13-22.Pris: förrĂ€tter 49-110 kronor, huvudrĂ€tter 89-129 kronor, desserter 33-39 kronor.Uppsala har fĂ„tt ytterligare en grekisk restaurang. Ăr det nĂ„gon typ av krog som Ă€r vanlig i Uppsala, Ă€r det just den grekiska tavernan. Vad finns det dĂ„ för skĂ€l att besöka Tzatziki som den nya krogen heter?Miljön och ett brett utbud av meze (smĂ„rĂ€tter) kan vara ett motiv.Tzatziki ligger i det gamla stenhuset vid FyrisĂ„n intill Upplandsmuseet, dĂ€r tidigare CafĂ© Dombron och senast baren Lilla Helgonet huserade. EntrĂ©n sker via en brant trappa som krĂ€ver nyktert beteende om man skall nĂ„ underjorden helskinnad. VĂ€l nere möter oss en dekorativ miljö med vitkalkade valv och Ă„lderdomliga, murade sten- och tegelvĂ€ggar. Djupa fönsternischer erbjuder en mĂ„lerisk utsikt över FyrisĂ„ns strömmar nedanför Kvarnfallet.Inredningen har taverniserats med ömsom lĂ€tt hand och ömsom grova penseldrag. FĂ€rgtoner frĂ„n tegelvĂ€ggar och golv tas upp av rödbruna mattor och dukar. Det skapar en varm ton i lokalerna. NĂ„gra grĂ€lla oljedukar pĂ„ vĂ€ggarna och en jĂ€ttelik vĂ€ggmĂ„lning i ena matsalen förestĂ€llande solnedgĂ„ng över Poros kan fĂ„ en trendkĂ€nslig sjĂ€l att höja pĂ„ ögonbrynen.Menyn Ă€r strikt grekisk men kĂ€nns igen frĂ„n andra tavernor med till exempel moussaka, souvlaki och lammkotletter. Skönt Ă€r dock att slippa uppblandning med plankstek och pasta. Ett bra inslag i menyn Ă€r ett generöst utbud av meze Â- inte mindre Ă€n 18 stycken. Priset 49 kr Ă€r kanske lite högt för varje enskild rĂ€tt. Dock gĂ„r det att fĂ„ ett urval meze till hyggligt pris. Som inledning vĂ€ljer vi ett sĂ„dant fat med blandade meze (110 kr) samt saganaki (49 kr). Det senare Ă€r en stekt grekisk delikatessost, enligt menyn. Osten Ă€r fint panerad men den kĂ€nns bĂ„de lite för salt och enahanda som ensam förrĂ€tt.Det blandade mezefatet Ă€r en prisvĂ€rd investering. Det rymmer inte mindre Ă€n elva smĂ„rĂ€tter. För den som inte Ă€r vrĂ„lhungrig, skulle detta kunna rĂ€cka till en mĂ„ltid, med lite extra pitabröd. SĂ€rskilt vĂ€lsmakande Ă€r aubergineröran, musslan med sötaktig fyllning av ris, russin och pinjenötter, de citronfriska vinbladsdolmarna och de ugnsbakade, vita elefantbönorna.VarmrĂ€tterna Ă€r inte lika upphetsande. Souvlaki (125 kr) Ă€r ett ordinĂ€rt grillspett med flĂ€skfilĂ©, tsatsiki, grekisk sallad och en rejĂ€l laddning potatisklyftor. Moussaka (89 kr) Ă€r en gratĂ€ng med hygglig kryddning  Àven lite kryddpeppar, tycker vi oss mĂ€rka. Dock innehĂ„ller den mer potatis Ă€n auberginer. Ăven hĂ€r Ă„terkommer de trogna följeslagarna tsatsiki och grekisk sallad. Det blir lĂ€tt lite kladdigt efter en stund nĂ€r man Ă€ter grekiska rĂ€tter med den hĂ€r blandningen pĂ„ tallriken. Lite annorlunda Ă€r psito kleftiko (125 kr). RĂ€tten utgörs av oxkött, lök, tomater, Ă€rter, morötter och potatis som bakats i ett knyte av smörpapper i ugnen. Det smakar faktiskt bĂ€ttre Ă€n vad det lĂ„ter. Köttet Ă€r mört och ingredienserna har bildat en mustig gryta. Separat serveras en rejĂ€l skiva gratinerad fetaost med ett tĂ€cke av rödlök. Den assietten kĂ€nns ganska onödig som tillbehör.Menyn innehĂ„ller fyra traditionella desserter. Vi testar yoghurt med honung och valnötter (39 kr) och halvas (35 kr), som Ă€r en stor skiva torr och söt mandelkaka, som i konsistensen liknar en marĂ€ng. Gottegrisen inom oss grymtar besviket. För den som tycker om grekisk mat kan Tzatziki vara vĂ€rd ett besök. Portionerna Ă€r av hygglig storlek, priserna modesta och servicen vĂ€nlig. Men vi saknar det dĂ€r lilla extra som skulle höja Tzatziki över andra grekiska krogar i Uppsala.
|
SÄ jobbar vi med nyheter LÀs mer hÀr!