Tzatziki

Med en viss andakt träder vi ner i källarvalven till Gillbergska Gården i den allra vackraste delen av Uppsala vid ån och den gamla kvarnen. Testpatrullen har besökt Tzatziki.

Foto:

Restaurang2007-06-01 09:53
Här fullkomligt rinner atmosfären utefter väggarna, som har anor från 1500-talet, och tar man sig sedan igenom en smal serveringsgång ut mot den brusande Fyrisån öppnar sig en uteservering vars läge saknar motstycke i stan.
Här ligger alltså Tzatziki, en grekisk restaurang som gör skäl för namnet. Till skillnad från många andra etniska krogar flirtar man inte med gästerna genom att erbjuda pizza, pasta, svenska och internationella rätter vid sidan av sina specialiteter. Till och med vinlistan är grekisk. Med sitt suveräna läge är man nog säker på att fylla sina lokaler ändå.
Tzatzikis yttre förutsättningar skapar naturligtvis förväntningar. Kan köket leva upp till sin ytterrock?

Det börjar rätt bra. 18 grekiska smårätter trängs som meze på menyn och vi väljer att dela på en Meze piato (129 kronor), en tallrik med lite av varje. Här trängs olika röror på tonfisk och rom med tsatsiki, vinbladsdolmar, pikant fetaoströra i stark paprika, smörbönor i tomatsås, friterade bläckfiskringar med mera. Allt är fräscht och gott, men bläckfisken lite väl seg.
Men sedan blir det tyvärr bra mycket sämre. Det grekiska köket, som vi ofta möter det på turist­orterna, visar upp sitt trista ansikte.

Moussaka (105 kronor) är en av de grekiska klassikerna. Gratängen med köttfärs, potatis, aubergine och béchamelsås är generöst tilltagen. Men någon större smakupplevelse är den inte. Den enda kryddsmak som tränger fram är spiskummin, och den rivna osten som toppar anrättningen smakar bara salt. Sammantaget är Tzatzikis moussaka en ganska trist, om än mättande, historia.

Pikilia (159 kronor, grilltallrik) visar sig vara en uppvisning i det grekiska kökets sätt att förgripa sig på råvaror. Till och med köttfärsbiffen är torr, vilket i sig är en prestation. Kycklingbiten, som trätts på ett spett (souvlaki), är så överstekt att den är trådig och följaktligen svårtuggad. Lammkotletten är inte bara tunn, den är stekt till en sula. Dåligt kryddat dessutom. Det hjälper inte att tillbehören tsatsiki, fetaost och klyftpotatis är fräscha. Det hela blir bara till en trist historia.

Glika heter dessert på grekiska och naturligtvis kastar vi oss över den klassiska baklavan (49 kronor), Men det skulle vi inte ha gjort. Baklava är ett smördegsbakverk med nötter som ska vara sprött, frasigt, sött och knaprigt. Men i stället för frasig är Tzatzikis baklava seg och hård och känns inte färsk. En klick vispgrädde hjälper knappast upp det hela.
Giaourtime meli (49 kronor) är också en grekisk klassiker, tjock grekisk yoghurt, toppad med honung och omgärdad av valnötter. Fräscht och gott - men varför servera en sådan jätteportion? Hälften hade varit mer än nog.

Tzatziki är en publiksuccé, det vittnar om inte annat beläggningen under vårt tidiga kvällsbesök en småruggig vardag om våren. Och i tjänligt väder blir det naturligtvis slagsmål om en plats på stans häftigaste uteservering. Därför är det synd att köket inte försöker anstränga sig att visa den grekiska gastronomin från sin bästa sida.

Tzatziki
Service: Vänlig och förekommande.
Miljö: Traditionstyngda källar-
valv och magnifik uteservering:
oslagbart.
Prisvärt? Med tanke på de
generösa portionerna, ja. Smak-
mässigt, nej.
Adress: Fyristorg 4, Uppsala
Tel: 018-15 03 33
Priser: Förrätter (meze) 49-129 kr, varmrätter 105-169 kr, desserter 49 kr.
Inriktning: Genuint grekiskt
Dryck: Grekiska viner till hyggliga priser. Ett glas husets 48 kr.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!