Trivsam krog på egen hylla

SPESSITO. Luthagenborna har fått ett hemtrevligt ställe att slinka in på men priserna känns väl saftiga, tycker krogpatrullen.

Nyöppnade Spessito i Luthagen.

Nyöppnade Spessito i Luthagen.

Foto: UNT

Restaurang2011-02-18 06:00

Många är de Luthagsbor som genom åren sneglat mot det gamla videohaket i korsningen Ringgatan-Börjegatan och önskat att det vore något annat. En restaurang, till exempel. Det upphöjda läget är ju perfekt för en kvarterskrog.

Det tog sin tid, men nu har Spessito infriat önskningarna. Spessito är ljus, välplanerad och mysig. Mycket vardagsrumstrivsel, tätt mellan borden och snyggt hylltäckta väggar. Personalen arbetar mitt i lokalen och köket har viss insyn. På sekunder börjar man drömma sig till ett liv där man ständigt träffar glada vänner för ett glas, eller middag. Så funkar en väl genomtänkt krogmiljö.

Den röriga trivselns ´´baksida är menyn, som är väl klipp och klistra-aktig. En del av frågetecknen orsakas av priserna. En bruschetta för 119 kr, är det en förrätt eller en sorts mellanrätt? Hur som helst, bruschettan består av handskalade räkor och svamp på en rejäl brödbit som inte varit i närheten av vare sig stekpanna eller grill och därför mest smakar som en macka. Känns inte prisvärt.

Dyr är också förrätten parmaskinka med taleggio (129 kr), med ett fåtal ostbitar på skinkbitarna. Scampi (89 kr) är ett bättre val, scampin serveras perfekt saftig med aioli i en skål bredvid. Enkelt och gott.
Papa Djanis (245 kr) är en risrätt med räkor och tonfisk som är charmigt rättfram på tallriken. Riset är perfekt tillagat och räkorna är generöst många. Tonfisken kommer in utmärkt rosa vid ett patrullbesök, men för hårt stekt en annan gång – vilket gör skillnaden mellan en härlig måltid och en trist måltid.

Pizzan Långens (129 kr) är en söt historia med getost och honungsmarinerade tomater. Välbehövlig sälta kommer från några starka salamiskivor. Pizzan har bra frasighet och är inte överdimensionerad utan slinker ned fint med ett glas rött.
Biff med pommes och bea (295 kr) är saftigt prissatt, men köttet är å andra sidan i mycket fin form. Anrättningen kommer in i en gjutjärnspanna, biffen är medium rare – ovanligt att inte få en fråga eller förvarning – pommes fritten superhet och bearnaisesåsen kall. Som helhet blir det en trevlig rätt med vissa planeringsproblem.

Krogpasta (199 kr) är strozzapreti med charkuterier i en gigantisk portion som badar i grädde. De första tuggorna är angenäma, men sältan tar över. Mest prisvärd är fyndet cevapcici (165 kr). I ett fluffigt pitabröd gömmer sig saftiga köttfärsrullar. Resten får man komponera med grönsaker, ajvar och creme fraiche.

Efterrätten citron- och flädertårta (79 kr) är fantastisk, en vågat syrlig sötsak som får ögonen att tåras av glädje. Också banankakan med kardemummavisp (79 kr) smakar ljuvligt. Patrullen smaskar i sig allt trots att det egentligen inte finns plats i magen. Choklad med hetta och nötter (25 kr) är en bit smält chilichoklad som hällts över nötter och russin, stelnat och brutits till bitar. Gott, enkelt och lagom.

Initiativet att öppna en krog i en tidigare underutnyttjad lokal kan inte prisas nog, Luthagsborna har fått ett trevligt ställe att slinka in på. Det som inte känns helt bekvämt är priserna. Ibland är det dyrt. Det är lite synd när stämningen är på topp.

Inriktning: Kvarterskrog med mycket italienskt, men inte enbart. Menyn är uppbyggd för olika sorters ätande, från att ta ett glas vin med vänner och dela på en charkplåt till att äta en klassisk trerätters.

Miljö: Mycket trivsam med vardagsrumskänsla: Personalen arbetar mitt i lokalen, bordsskivor i betong, dricksglasen klumpigt fulsnygga, en vägg täckt av hyllor.

Hemsida: Enklast möjliga, kontaktuppgifter, öppettider och meny som pdf-fil.

Prisläge: Medel. Förrätter: 89–119 kr, huvudrätter: 165–295 kr, efterrätter 25–79 kr, pizzor: 99–139 kr. Observera att menyn ändras kontinuerligt.

Service: Avslappnat trevlig, men det märks att Spessito är populärt. Ibland är det svårt att få kontakt med personalen, som har mycket att göra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!