Området kring centralstationen är stans krogtätaste. Och än mer så när nybygget bakom Katalin står klart, som ska rymma restauranger i bottenplan. Återstår att se vad som händer när konkurrensen hårdnar.
Mittemot ligger hotellet Park Inn by Radisson med sitt restaurangkoncept Aperitivo. För att komma in till själva krogen måste man gå förbi hotellets incheckningsdisk, sedan öppnar sig en trivsam restaurangmiljö med enkla möbler och avslappnad känsla – som förstärks av att man i ena hörnet kan spela vinyskivor. Krogpatrullen kollar i backen och hittar såväl Kikki Danielsson som Yazoo.
Lite mer uppdaterad är menyn, som är tämligen Italieninspirerad. Pasta, pizzor, kött, fisk och matchande viner. Förrätterna är inte många, men skapliga starter allihop. Kalvcarppaccion (115 kr) är fin med trevlig sardellsmakande majonnäs till samt kapris.
Bruschetta al Funghi (85 kr) är en krämig svampstuvning på ett gott surdegsbröd. En enkel förrätt som skulle vinna på att kocken gick på svamparna lite hårdare i stekpannan och med saltkaret.
”Affettati misti” heter charkbrickan (95 kr). Salamin är härligt tryffelsmakande och till kommer en taleggio och en pecorino att mumsa på. Presentation är lite underlig med en skrymmande tallrik bröd utöver kött- och ostbrickan.
Riktigt vacker är emellertid huvudrätten kalvytterfilé (225 kr). Bland bitarna av rosastekt kött och härlig långbakad rotselleri ligger frusna ”skärvor” av örtsmör, som sedan vackert smälter över anrättningen. Rotsellerikrämen i botten är inte jätterolig, men salsiccian till är fin och rätten som helhet inte bara snygg utan också god. ”Branzino finnocchio” är havsabborre med samma rotsellerikräm. Också en ganska tjusig anrättning med välstekt fisk och ett par blåmusslor, grillad citronhalva och fänkålsskivor. Gott, men smakerna är lite väl milda för patrullen.
Pizzan får inte förbigås. Mozzarellavarianten är en positiv överraskning – in kommer en pizza på smakrik deg med härligt söt tomatsås och lite lätt syrlig buffelmozzarella. Lite basilika på toppen hade varit fint, men i övrigt en schyst pizza (115 kr).
De tre efterrätter som finns är en blandad kompott, och kanske inte det man satsar hårdast på. Det inkokta päronet serveras med en kardemummamaskarpone, som mest ger ett smörigt intryck. Det smakar inte alls dåligt, men rätten saknar utropstecken och är dessutom väldigt nätt i omfånget för 85 kronor. ”Gelato” (95 kr) kort och gott är inte bara glass, utan kommer med bland annat ”espressoskum” och nötcrumble. Rätten ger dock inget bestående intryck utöver den luftigt vispade espressogrädden.
Överlag är Aperitivo en trevlig upplevelse, även om lite bättre avsmakning och kryddning skulle lyfta många rätter ett snäpp. Servicen kan också ibland bli lite lidande av att serveringspersonalen även sköter receptionsärenden då och då.