Finns det en krogklassiker i stan så är det Pub 19. Hit har man i åratal kunnat trilla in på en gulasch och vara säker på att stämningen är sig lik. Men på senare tid gungar det en aning i båten. Nya entreprenörer har tagit över och förändringens vindar blåser, om än inte i kulingstyrka. Inredningen är lätt förändrad med 50-talsmöbler och ny ljussättning, men gulaschen och fisksoppan finns kvar. Krogpatrullen fick dock en smärre chock av den underbara schnitzelns frånfälle. Men förändring är ju bra, eller?
Den nya menyn är en frejdig blandning av det ena och det andra. Vissa rätter heter saker på engelska, andra på svenska. Flera innehåller skoj med siffran 19. För att vara på en pub är det ovanligt fritt från hamburgare och bookmaker’s toast.
Smårätten Nittons mid-east (72 kr) är en plocktallrik med arabiskt tunnbröd, gurkstavar, baba ganouj och hummus med soltorkad tomat. Båda rörorna smakar klart okonventionellt men smakrikt. De löjligt stora bitarna rödlök, däremot, undrar man vem som vill äta …
Bland de större rätterna finns en svamplasagne (138 kr) som skämtsamt påstås innehålla 19 sorters svampar. Det låter farligt, men patrullen hugger ändå in och blir nöjd och glad. Den vegetariska lasagnen är både fet och salt, men smakar rejält av svamp och pastan har dessutom en hel del stuns kvar. Det är schyst mat till en öl, helt enkelt.
Potatistortilla med oxfilé (226 kr) är en ordentlig rätt, trots sin anspråkslösa servering. De tunna bröden är schysta och mättar fint tillsammans med en kryddig salsa. Är man klen kan släcka hettan med en hög tsatsiki. Köttet kommer in lagom mediumstekt efter beställning och funkar bättre än man kan tro tillsammans med salsan, även om det kan bli lite för mycket av det goda med två röror till.
Gulashen (148 kr) är ett säkert kort, en omsorgsfullt lagad gryta med fint tryck i kryddningen. Rätten vore dock ännu bättre om brödet – denna gång ett par trista baguettebitar – fått samma omsorg.
Fördomen säger att efterrätter sällan är pubars styrka, men här finns ett par hyfsade. 19 äpplen (78 kr) är en äppelkaka av tarte tatin-typ som smakar mumsigt utan krusiduller, med en skopa vaniljglass till. Fruity foster (84 kr) är en generös mängd romflamberad – ibland konjaksflamberad – frukt av varierande sort som också serveras med glass. Frukten är rejält sockrad och stingig, men vaniljglassen gör sitt jobb och svalkar mellan tuggorna. Den inte särskilt magiska Magic brownie med bär och glass (88 kr) kan man däremot hoppa över. Den smakar kort och gott som något ur en kartong.
Det är en svår balansgång att gå vad gäller förändring av ett typiskt stamhak. Det finns ju bara ett Pub 19 – medan mezeplocktallrikar serveras i vart och vartannat kvarter. Än så länge känns den nya inriktningen aningen trevande och Krogpatrullen saknar schnitzeln och den starkare kopplingen till Nittons slaviska ursprung. Men nivån är helt rätt för den här typen av ställe, där ölkranen fortsätter vara i absolut centrum.
Snabbguide: Pub 19
Svartbäcksgatan 19
018-12 26 80
www.pub19.se
Passar för: Det avslappnade kompisgänget på pubhumör, eller för en enkel vardagsmiddag.
Kök: Influenser från olika delar av världen. Fritt från hamburgare och annan typisk pubmat.
Prisnivå: Tvårätters (huvudrätt och efterrätt) utan dryck (exempelpris): 250 kr.
Prisvärt: Jodå, priserna är högst rimliga med tanke på vad man får.
Övrigt: Servicen är välkomnande och bullrig (nästan väl bullrig och energisk ibland). Det skapar en familjär stämning som generöst nog inte bara är till för stammisarna.
Trevande nyheter hos klassiker
Krogpatrullen besöker Pub 19, en klassiker i förändring där schnitzeln saknas men där spännande nyheter erbjuds.
På Svartbäcksgatan 19 ligger Pub 19 som fått en ny meny.
Foto: Erik Kulo
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!