När UNT för två år sedan gjorde en genomgång över hur många av de cirka 400 restaurangerna och kaféerna i Uppsala som hade kollektivavtal för sina anställda visade det sig att summan var ungefär hälften.
Så är det fortfarande på ett ungefär, uppskattar Carina Wendle. Trots att antalet har ökat sedan dess och ökar hela tiden.
– Jag kan få alla möjliga förklaringar till varför vissa inte väljer att ha det. Alltifrån att man inte vill ha med det att göra över huvud taget till att man inte har förstått och att man ska tänka på det och sedan återkommer de inte. Vi vill att de ska kliva in i Visita, som är arbetsgivarorganisationen, säger Wendle och fortsätter:
– I grund och botten handlar det om att personalen ska ha riktlinjer om vad som gäller, att det finns en löneförhöjning, att man är försäkrad och att man får in en avtalspension. Och det här blir viktigare och viktigare.
Frågan om kollektivavtal kom upp till ytan när facktidningen Hotellrevyn gjorde en granskning i samband med att franska Guide Michelin delade ut stjärnor till flera svenska restauranger. Deras genomgång visade att 5 av dessa 26 prisade restauranger saknade kollektivavtal. Däribland Restaurang Frantzén i Stockholm som är den första i Sverige som har fått tre stjärnor.
Detta fick starka reaktioner från HRF:s avtalssekreterare Per Persson.
”Det är högst anmärkningsvärt. En restaurang som ligger i toppskiktet, men som inte vill ta ansvar för sin personal eller för branschen i stort. Om inte ens de främsta restaurangerna kan ta ansvar sänder det ut signaler om att det råder djungelns lag i restaurangbranschen”, sa han till Hotellrevyn.
När svenska White Guide nyligen släppte sin senaste lista över de 600 bästa krogarna i Sverige var tio av dem från Uppsala. Åtta av dem har kollektivavtal, med undantag för restaurangerna Dryck & Mat och Peppar Peppar.
– Anledningen till att vi har valt att inte ha kollektivavtal är att Hotell- och restaurangfacket är så oerhört breda, och att en kvällsrestaurang med à la carte är en så liten del av dem de organiserar. Då har vi känt att det har varit onödigt att skriva på ett avtal med en jättestor koloss som vi inte skulle ha en chans mot. Däremot följer vi nivåerna när det gäller löner, pensionssparande och försäkringar och sånt. Egentligen uppfyller vi kraven som kollektivavtalet ställer, men vi vill bara inte ha vår underskrift på ett avtal som kan hållas emot oss, säger Niklas Engemar som är en av delägarna på Dryck & Mat.
Varför inte det?
– Skulle våra anställda ställa krav på oss att de vill skriva under ett kollektivavtal så skulle vi antagligen göra det. Men vi är en liten arbetsplats där vi ägare själva är delaktiga i teamet och jobbar nära på golvet. Då är det många av de här frågorna som vi kan ta upp direkt mellan oss. Det är också det som gör att det inte känns helt nödvändigt att ha facket inblandat.
Carina Wendle ger inte mycket för Niklas Engemars förklaringar.
– Så här brukar det låta. Men vad händer om någon medlem inte får ut sin semesterersättning eller att det visar sig att det går dåligt för arbetsgivaren och de inte betalar in försäkringarna eller avtalspensionen? Då är de inte försäkrade mot det. Skulle de däremot ha kollektivavtalet och det går illa, så är arbetstagaren alltid försäkrad om de har kollektivavtal, säger hon.
Du rekommenderar de anställa att trycka på för ett avtal?
– Ja, jag rekommenderar alla våra medlemmar att kolla att det finns kollektivavtal när man ska jobba. Just för att ha de här säkerheterna, och vara garanterat försäkrad.