Tilltugg håller sin goda stil

Uppsalaborna ska vara glada att ha ett ställe som Tilltugg att slinka in på, tycker Citys krogpatrull.

Tilltugg.

Tilltugg.

Foto: UNT

Restaurang2011-05-13 06:05

Det tog inte lång tid för tapashaket Tilltugg att etablera sig som ett av stans bästa ställen för barhäng. Redan från start var de konceptuellt helgjutna – från inredningens mjuka sittkuddar till mosaiktoaletten och det lilla glaset med sherry. Tilltugg är verkligen så nära Barcelona man kommer i Uppsala.

Och krogen håller stilen. Samma goda bemötande och i stora drag samma meny möter besökaren nu som då. Den betydande skillnaden är att möblemanget börjar bli ordentligt slitet. Trivsamt är det dock alltjämt, och på helgerna blir det tjockt med folk med väntetider för sittplats som resultat.
Menyn består av tapas och idel tapas. Smårätterna är indelade i varma och kalla, med ett 20-tal varianter av båda. Priserna är låga nog att locka till beställning i flera steg. Först några rätter, sedan några till, och kanske ytterligare några … Precis som det ska vara, alltså, på en riktig tapaskväll.

Spanska smårätter handlar inte om krånglig mat, och på Tilltugg är också det enklaste oftast det godaste. Favoriten manchego med honungsmousse (45 kr) är ett måste, kombinationen är så härlig att det inte spelar någon roll att den ibland serveras på ett lite tråkigt bröd. Tallriken med spanska charkuterier (65 kr) går också hem, med föredömligt tunna skivor som nästan smälter i munnen. Tomaten med kronärtskocksröra (40 kr) är sämre. Tomaten serveras kylskåpskall och röran smakar inte mycket.

På den varma menyn finns en del nyare tillskott. Champinjonerna med tequila-aioli (45 kr) är ruggigt mumsiga, trots att den härliga aiolin inte kan anklagas för att ha någon överdriven tequilasmak. Aubergineskivor med petit basque (45 kr), alltså opastöriserad fårost, är fantastisk ost på för sega aubergineskivor.
Kycklingbenen med manchegokräm (57 kr) bevisar vad man redan vet – manchego är gott på både längden och tvären. Den salta och smågryniga ostkrämen är toppengod, men kunde gott ha serverats till något med bättre skjuts i kryddningen.

Lammkorv med kronärtskocka och chipotle (52 kr) är förstklassig korv med mesiga tillbehör, och chipotlen kan bara anas om man anstränger sig. Tortillan (45 kr) har inte mycket gemensamt med det spanska originalet, men är supergod på ett helt annat sätt – fluffig, lätt och smakrik.

Efterrätterna är tre till antalet, mjölkbaserade och tyvärr inte så varierade. Crema catalana (50 kr) är förstås ett måste på menyn, och Tilltuggs crema catalana är ren lycka i en liten keramikform. Perfekt knäckigt täcke på ett föredömligt tunt lager krämig pudding. Panna cottan (55 kr) smakar helt okej, men känns överflödig bredvid en crema catalana på en tapaskrog. Jordgubbsmilkshake (50 kr), är en dröm för den med barnasinnet i behåll: glassig och mumsig i all sin enkelhet.

Tilltugg hittar rätt på många punkter. Många menyklassiker har hängt med från start och kompletterats med några uppfriskande nykomlingar. Det mesta är sig likt från krogpatrullens senaste besök 2008. Och så ska det nog vara. Det känns skönt att Uppsala har ett ställe som Tilltugg, dit man kan slinka in lite närsomhelst och alltid vara nöjd utan att bli pank på kuppen.

Tilltugg

Vaksalagatan 24
Tfn: 018-12 97 01
www.tilltugg.com

Inriktning: Tapas – spanska smårätter.
Miljö: Barmiljö med låga bord och mjuka sittplatser. Charmigt och avslappnat, som en bar i Barcelona. De vita möblerna börjar dock se rejält slitna ut.
Prisläge: Låg-medel. Tapas: 27-69 kr/styck. Mixtallrikar med kalla och varma smårätter för 99 respektive 109 kr. Efterrätter: 50-55 kr.
Service: Alldeles utmärkt. Här hittar man precis rätt ton mellan det korrekta och familjära. Eventuella missar rättas till med ett leende.
Hemsida: Meny för mat och dryck, kontaktuppgifter, öppettider.
Övrigt: Föredömligt spansk dryckeslista, med cava, sherry och utmärkt sangria.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!