Thaimat på standardsvenska

Middagsbuffén på Amazing Thai är prisvärd för den som är hungrig. Men resturangens huvudrätter håller för ojämn kvalitet, tycker krogpatrullen.

Foto: UNT

Restaurang2011-05-20 06:04

Få förändringar är så tydliga på den nutida svenska matscenen som thaiboomen. Thaikyckling med kokosmjölk och ingefära torde vara för dagens barn vad korvstroganoff var för tidigare generationer. Som så ofta när ett kök vinner popularitet rör sig utvecklingen på krogen mot standardiserad försvenskning, där tillgänglighet, lågt pris och barnvänlighet är viktiga faktorer (Lex Pizza, Kinamat och Sushi).

Amazing thai var också redan från start familjevänligt, och deras slogan ”det måste inte vara starkt, men det måste vara gott” hänger kvar. År 2011 flyttar de fram positionerna med en flytt, från liten lokal på Bredgränd till stor lokal i Oxenhuset. Nya lokalen är sobert inredd, med snidat trä och vackra tapeter. Ytorna är generösa, trängseln ett minne blott – här finns i stället bord som ger hyfsad avskildhet trots öppna ytor.

Maten som serveras är dock sig lik. Krogpatrullen inleder med en klassiker: soppan Tom kha gai (79 kr). Den smakar fint, med mycket lime men utan nämnvärd hetta. Vårrullarna (59 kr) är okej, men fungerar mest som en snabb panikförrätt om man är stormhungrig. Den läckra kaloribomben friterat bröd med fläskfärs och sötsur sås (59 kr), retar aptiten bättre.
Huvudrätterna är många. Några rätter kallas ”specialrätter”, och som sådan blir man inte besviken på Geng ped bed yang, grillad anka i röd curry (159 kr). Den orangeröda currysåsen är fyllig och smakrik med tydlig lime. Ankbitarna är saftiga och i riklig mängd, vilket gör rätten högst prisvärd. Betydligt sämre ställt är det med Pad si low (139 kr), nudlar med kyckling, ägg och grönsaker, som mest smakar som ett misslyckat hemmakok. Kycklingen är torr och nudlarna är dränkta i en soja som tar bort all annan smak.

Tigerräkor får nu för tiden allt starkare kritik, både av miljömässiga och sociala skäl. Men de är vanliga på krogmenyer och Amazing Thai är inget undantag. Pad boi sen (165 kr) är tigerräkor serverade på en söt assiett i sällskap med buljong och åtta olika grönsaker. Såväl räkor som grönt är spänstiga och fräscha, men det hela smakar i stort sett ingenting och blir därför en besvikelse.
På efterrättsfronten håller Amazing thai låg profil, med ett fåtal val. Roti (69 kr) är från början ett ojäst indiskt bröd, som i Thailand blivit en dessertpannkaka med söt mjölk och glass. På Amazing thai är rätten seg och knaprig, vuxet flottig och barnsligt god. Banan i kokosmjölk (55 kr) är precis vad det låter som, och smakar mycket sött och helt okej, på något slags vällingvis.

Den korta flytten från Bredgränd till Dragarbrunn har inte inneburit några omvälvande förändringar för Amazing thai. Nya lokalen är trevlig, men också maten kunde behöva en upphettning – eller åtminstone en jämnare temperatur mellan fina höjdare och iskalla floppar.

Amazing Thai

Adress: Dragarbrunnsgatan 48

Kontakt: 018-15 30 10, www.amazingthai.se

Inriktning: Thailändskt.

Miljö: Sprillans nya lokaler i nyrenoverade Oxenhuset. Stora ytor, men inte så hemskt många bord eftersom hela mitten av lokalen upptas av buffén. Mörka tapeter, snirkliga trädetaljer och bara enstaka inslag av kitsch.

Prisläge: Låg. Förrätter: 59-79 kr, huvudrätter 139-179, efterrätter 49-69 kr. Middagsbuffén kostar 99 kr/person och innehåller en hyfsat varierad samling rätter och är prisvärd för den som är hungrig.

Service: Ojämn. Först snabb, sedan oengagerad och hårt fokuserad på att bära ut mat, inte på själva bemötandet.

Hemsida: Menyer, adresser, bilder etc. Dock inte uppdaterad sedan restaurangen flyttat.

Övrigt: Amazing thai finns också i Kvarnen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!